Circulaire brandstof van microalg



Wat voor de Japanse student Mitsuru Izumo begon als een onderzoek naar hoe ondervoeding in Bangladesh te bestrijden, groeide uit tot een vooruitstrevende, circulaire onderneming. Van gratis voedzame koekjes tot biobrandstof en voedende verzorgingsproducten. Allemaal dankzij euglena, een micro-alg van nog geen millimeter.

Wat is euglena?

De micro-alg euglena was zo’n 500 miljoen jaar geleden een van de eerste levensvormen op aarde. Hij werd rond 1660 ontdekt door de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek. Hij is groen van kleur en zo’n 0,05 tot 0,1 millimeter groot. Euglena leeft in zoet en zout water, en heeft zowel plant- als dierachtige eigenschappen. Zoals planten gebruikt hij fotosynthese om te groeien bij zonlicht, maar hij kan ook zonder zonlicht overleven. Dan ‘eet’ de alg via fagocytose bacteriën en andere kleine algen, of deeltjes die van andere organismen komen.

Na veel onderzoek slaagden ze er in december 2005 in om als eerste ter wereld euglena (met het MSC keurmerk op grote schaal buiten te telen: de start van het bedrijf Euglena.

59 voedingstoffen

Mitsuru Izumo en zijn partner Suzuki kozen voor euglena omdat het wel 59 voedingsstoffen bevat. Van vitamines en mineralen tot gezonde onverzadigde vetten en zelfs alle negen essentiële aminozuren die we als mens nodig hebben. Daarbij neemt ons lichaam het makkelijk op omdat euglena zelf geen celwand heeft die absorptie bemoeilijkt. In 2014 lukte het wetenschappers, om euglenapoeder te verwerken in voedzame koekjes.

Biobrandstof

Verder ontdekten wetenschappers dat bij de productie van euglenapoeder (dat wordt verwerkt in voeding en voedingssupplementen), een olie als reststroom overbleef. En die bleek geschikt om te dienen als biobrandstof. Henk: “Zo verzorgde Euglena tijdens de Olympische Spelen het CO2-neutrale vervoer en in Tokyo rijden er inmiddels 80 stadsbussen rond op deze biobrandstof. Verder werken ze aan een plantaardige kunstmest, bioplastic en milieuvriendelijk kippenvoer.” Ook zijn er al proefvluchten met het product uitgevoerd bij twee Japanse luchtvaartmaatschappijen.

Pioneer Impact Fund

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Triodos Pioneer Impact Fund, dat belegt in middelgrote beurgenoteerde bedrijven die innovatieve oplossingen ontwikkelen, zoals Euglena.

Bron: https://www.triodos.be/nl/artikelen/2023/veelzijdige-micro-alg-van-circulaire-biobrandstof-tot-oplossing-ondervoeding-in-bangladesh






IJzer-nikkel batterij maakt waterstof uit groene stroom



De ijzer-nikkel-batterij is aan een (voorzichtige) hernieuwde opmars bezig. Thomas Edison patenteerde het concept al in 1901, maar doordat de batterij waterstof (explosief) produceerde, bleek hij toch niet ideaal. Het jonge bedrijf Battolyser Systems ziet er nu wel brood in.

Nu wel interessant

Door de belangstelling voor waterstof in onze tijd, is de batterij nu wel interessant. De relatief zware batterij kan stationair ingezet worden om stroomoverschotten op te slaan en produceert waterstof als hij volledig opgeladen is. IJzer en nikkel zijn ruim voorhanden waarmee de batterij een streepje voor heeft op reguliere batterijen die vaak uit veel schaarse delfstoffen zijn gemaakt met significante milieunadelen (lithium, kobalt).

75% van energie behouden

Nog een voordeel van het systeem is dat de elektrolysefunctie snel kan schakelen, in tegenstelling tot bestaande elektrolysers die het best werken als ze continu aan staan. In de omzetting naar groene waterstof blijft volgens Sam de Haas, hoofd strategie, groei en energie, ongeveer 75% van de energie behouden.

TU Delft en RVO-subsidie

De onderzoeksgroep van TU Delft-hoogleraar Fokko Mulder ontwikkelde het systeem. Onder leiding van CEO Mattijs Slee is de organisatie uitgegroeid van een R&D-bedrijf naar een productiebedrijf. Inmiddels werken bij Battolyser Systems meer dan 50 mensen. De RVO heeft Battolyzer geholpen met een MOOI-subsidie (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie). Recent heeft het bedrijf een Nationaal Groeifonds-aanvraag ingediend met 12 consortiumpartners voor € 80 miljoen."

Bron: https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/other/batterij-maakt-waterstof-uit-groene-stroom/ar-AA1e0IOh, https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-batterij-die-ook-waterstof-maakt-battolyser-in-schiedam-ziet-potentieel-voor-energietransitie~b450ef00/ en https://www.rvo.nl/praktijkverhalen/energiesysteem-levert-stroom-bij-tekort-maakt-waterstof-bij-overschot






RIVM: coating windmolens mogelijk schadelijk voor milieu



In de speciale coatings die windmolens moeten beschermen tegen roest zitten mogelijk stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De onderzoekers adviseren om bij nieuwe windturbines coatings te gebruiken waar geen of weinig gevaarlijke stoffen uit vrijkomen.

Voor jaar deed het RIVM al een eerste kort onderzoek (quick scan) naar de emissies van chemische stoffen bij windmolens, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Er zit een beschermende verflaag (coating) op de mast en er zitten microplastics in de verflaag op de bladen van de wieken.

Schadelijk?

Deze stoffen kunnen door wind en regen ervanaf slijten en komen via het regenwater in de bodem en in het water terecht. Dat kan schadelijk zijn voor onder meer vissen en oesters in de Noordzee. En dat terwijl er steeds meer windmolens in de Noordzee worden gebouwd, vanwege de overgang naar duurzame energie.

"Door het uitlogen kan er een zorgwekkende stof vanuit de coatings vrijkomen. Het gaat dan om bisfenol A. De grenswaarden die voor die stof gelden voor het zeewater zouden dan overschreden kunnen worden", aldus Peijnenburg.

Zwijgende fabrikanten

"Het is speculeren waarom de fabrikanten niets laten weten. We hebben ons uiterste best gedaan om die gegevens boven water te krijgen. Dat is niet gelukt. In Nederland zitten ook met name de verkoopkantoren, die weten misschien niet wat voor coating er op de palen zit.

Reactie branchevereniging

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), branchevereniging van de windenergiesector, laat aan RTL Z weten ook geen specifieke informatie te hebben over de gebruikte soorten metalen en coating. "Wij vinden duurzaamheid erg belangrijk, maar wij hebben er ook begrip voor als individuele leden vanwege concurrentiegevoeligheid bepaalde informatie niet hebben kunnen delen."

bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5396751/mogelijk-gevaarlijke-stoffen-coating-windmolens-rivm-noordzee






Zero emissie zones komen er snel aan



Vanaf 2025 worden in de dertig tot veertig grootste gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek ingevoerd. Bestel- en vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten elektrisch of op waterstof aangedreven zijn. Alle bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2028 uitstootvrij zijn. Vrachtwagens vanaf 1 januari 2030.

Om de overstap voor alle ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling en voor een aantal bijzondere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling of kan te zijner tijd een ontheffing worden aangevraagd.

In verband met de lange levertijden, is het verstandig nu direct een emissieloos voertuig te bestellen.

bron: https://www.bouwendnederland.nl/actueel/nieuws/32210/de-zero-emissiezones-komen-eraan en https://www.zzp-nederland.nl/nieuws/zzpers-opgelet-zero-emissiezones-komen-eraan






Christen Democraten in het EP keren zich tegen groene plannen



Belangrijke Europese plannen, die klimaat en milieu ten goede komen, dreigen te sneuvelen door verzet het Europees parlement.

Rol Esther de Lange

De christendemocratische EVP-fractie, geeft aan dat 2 nieuwe wetten de landbouw te veel gaan hinderen en dat het gebruik van landbouwgif niet teveel beperkt mag worden. CDA-kopstuk Esther de Lange, (voormalig) klimaatkopstuk van de EVP, vroeg de Commissie al eerder, de voorgestelde Natuurherstelwet in te trekken.

Eurocommissaris Frans Timmermans, de klimaatman van de commissie, waarschuwde voor het verzet dat zich aftekent. Hij noemt het kortzichtig om de plannen te blokkeren om zo boeren en anderen te sparen. Die betalen dan uiteindelijk het gelag van klimaatschade, waarschuwt hij.

Als vervolg op het verzet van met name de EVP-fractie, heeft een coalitie van meer dan 60 bedrijven, waaronder Nestle, Unilever en IKEA, zich uitgesproken voor de natuurherstelwet. Nestlé, Danone, Bel, Rémy Cointreau en SPAR behoren tot de 39 bedrijven die samen een verklaring hebben ondertekend waarin dringend wordt opgeroepen tot de goedkeuring van een ambitieuze en juridisch bindende EU-natuurherstelwet om de natuur terug te brengen naar Europa. Deze verklaring komt nadat een andere coalitie van 29 bedrijven, waaronder Unilever en IKEA, een open brief heeft ondertekend waarin wordt gewaarschuwd dat bedrijven en financiële instellingen afhankelijk zijn van de natuur en een cruciale rol spelen bij het behoud en herstel daarvan en naar de overgang van een natuurpositieve economie.

Standpunt Nestlé Europa

Bart Vandewaetere, VP ESG Engagement, Nestlé Europa: “Als de natuur onder druk staat, staan onze voedselsystemen ook onder druk. Door stijgende temperaturen zal het gebied dat geschikt is voor het verbouwen van koffie tegen 2050 met wel 50% afnemen als we nu niet ingrijpen. Natuurherstel en voedselzekerheid zijn onderling afhankelijk – we zijn afhankelijk van de natuur voor het produceren van onze grondstoffen Implementatie van de EU-wet op natuurherstel kan de overgang naar regeneratieve landbouw in Europa versnellen en voordelen opleveren voor boeren en hun middelen van bestaan en het milieu, door de gezondheid van de bodem te verbeteren, de waterkringlopen te herstellen en de biodiversiteit te vergroten. De goedkeuring van deze wet moet ervoor zorgen dat er meer geld naar boeren gaat om hen te helpen de natuur te herstellen door middel van hun dagelijkse werk.”

Wat houdt de wet in?

De natuurherstelwet stelt voor om tegen 2030 herstelmaatregelen te treffen op ten minste 20% van de land- en zeegebieden van de EU en om alle ecosystemen die herstel nodig hebben tegen 2050 te herstellen. Die gebieden mogen landen zelf aanwijzen, maar er zijn nog wat extra voorwaarden. Zo moet op landbouwgrond meer biodiversiteit komen, moeten steden vergroenen en moet het pesticidegebruik afnemen zodat insecten weer planten kunnen bestuiven. Dit moet zorgen voor een langdurig en duurzaam herstel en veerkracht van de biodiversiteit en natuur. Biodiversiteit is de sleutel tot voedselzekerheid, waardoor gewassen weerbaarder worden tegen ziekten en plagen, en tegen klimaatverandering.

Mening EP-lid Maria Soraya Rodríguez Ramos (RENEW)

Schaduwrapporteur voor de natuurherstelwet: “De droogte in Spanje begint boeren, bedrijven en de voedselproductie al zodanig te treffen dat Spanje en Portugal noodhulp van de EU nodig hebben. De staking van de EVP tijdens de onderhandelingen over belangrijke Green Deal-voorstellen is alarmerend en onverantwoord te midden van de escalerende klimaatimpact.

'Nederland op slot'

Maar lang niet iedereen is enthousiast over Timmermans' plan. Dat komt met name door het 'verslechteringsverbod' dat in de wet staat. Dat houdt in dat bijvoorbeeld het bouwen van woningen of de landbouw geen negatieve effecten mogen hebben op de natuurgebieden.

Dit geldt nu al voor de zogenoemde Natura-2000 gebieden. Door te veel stikstofuitstoot mogen veel projecten in die gebieden niet meer doorgaan. Dat zou nu voor alle natuurgebieden gaan gelden. Op het verslechteringsverbod is zoveel kritiek gekomen dat Timmermans afgelopen week al een compromis voorstelde. In plaats van een 'resultaatverplichting' zou er alleen een 'inspanningsverplichting' moeten zijn om ervoor te zorgen dat de natuur niet achteruit gaat bij het bouwen van woningen of de landbouw.

Stand van zaken 15 juni 2023

De milieucommissie van het Europees Parlement steunt de door Eurocommissaris Frans Timmermans voorgestelde natuurherstelwet. Maar de commissie van 88 leden, onder wie vijf Nederlanders, was sterk verdeeld.

Precies de helft stemde voor een amendement om de beoogde wet te verwerpen, maar de andere 44 leden stemden daartegen. De regels bepalen dat bij het staken van de stemmen het verwerpingsamendement niet wordt aangenomen, zoals de christendemocraten en een aantal liberalen hoopten.

Juli nieuwe stemming

Nu de plannen niet zijn verworpen in de Milieucommissie, volgt in principe volgende maand een stemming in het hele Europarlement. Timmermans hoopt genoeg individuele stemmen uit de EVP te kunnen losweken om ook daar voldoende steun te krijgen.

bron: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/centrumrechts-in-eu-parlement-keert-zich-tegen-groene-plannen/ar-AA1aNalj?li=BBoPOOe en https://www.duurzaam-ondernemen.nl/meer-dan-60-bedrijven-waaronder-nestle-unilever-en-ikea-spreken-zich-vandaag-uit-om-de-natuurherstelwet-te-redden/ en https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5390457/timmermans-green-deal-natuurherstelwet-parlement-europees






Provinciale staten tegen nieuwe vliegroute Schiphol boven Utrecht



Na de zomer wordt er waarschijnlijk een eerste besluit genomen over een nieuwe vliegroute van en naar Schiphol boven de provincie Utrecht, de zogenaamde ‘vierde route’ of ‘vierde fix’. Daarmee neemt de overlast in Utrecht toe. GroenLinks diende samen met BBB, PvdA, SGP, SP, PvdD, D66 en 50PLUS een motie in, waarin Provinciale Staten zich uitspreekt tegen deze vliegroute en waarin gevraagd wordt deze boodschap stevig en volhardend over te brengen bij het Rijk. De motie werd met brede steun aangenomen!

Elke 7 tot 8 minuten een laagvliegend vliegtuig

Een vierde aanvliegroute zou betekenen dat er elke 7 tot 8 minuten een laagvliegend vliegtuig over onze provincie en bijvoorbeeld Nieuwegein komt, inclusief de daarmee gepaard gaande overlast. De exacte aanvliegroute wordt door het Rijk zo lang mogelijk geheimgehouden om de weerstand zo klein mogelijk te houden.

Vliegverkeer nadert Schiphol momenteel vanuit 3 richtingen: vanaf de Noordzee voor de kust van Noord-Holland, vanaf Rotterdam en vanaf Lelystad. Daar komt, als het aan minister Harbers ligt, in het kader van het Programma Luchtruimherziening over 2 jaar een vierde naderingspunt bij: in het zuidoosten van de provincie Utrecht of het zuidwesten van de provincie Gelderland. “Volgens de voorlopige route komen de vliegtuigen op 1,9 km hoogte over Nieuwegein.

Meer treinen in plaats van een vliegroute

Statenlid David Oude Wesselink: “Voor ons is het duidelijk, de oplossing zit niet in meer vliegroutes, maar in meer treinen en minder vliegen. Alleen daarmee doen we wat nodig is voor het klimaat en het terugdringen van de overlast en gezondheidsschade. Dit kan als we Schiphol niet langer gebruiken als ‘overstaphub’ en fors inzetten op beter internationaal treinvervoer. Het is tijd voor een koerswijziging bij het Rijk!”

bron: https://www.pen.nl/artikel/provinciale-staten-spreekt-zich-uit-tegen-een-nieuwe-vliegroute-boven-de-provincie-utrecht en https://www.pen.nl/artikel/vsp-nieuwegein-wat-zijn-gevolgen-aanvliegroute-boven-nieuwegein






Massale bouw houten woningen kan aarde afkoelen



Door de aanplant van 500 miljard bomen, waarvan het hout alleen gebruikt wordt voor woningbouw, zal de wereldwijde CO2-uitstoot enorm dalen.

Dit beweert de Duitse hoogleraar Joachim Schellnhuber. Door hout te oogsten, kunnen grote hoeveelheden CO2 worden vastgelegd. Dit is veel praktischer dan CO2 opslagmethoden, waarover momenteel in Nederland wordt gediscussieerd. Tevens wordt hierdoor de oogstdruk op natuurlijke bossen verkleind.

Miljoenen woningen nodig

Woningnood is geen exclusief Nederlands probleem. De komende jaren zullen er in heel Europa miljoenen woningen moeten worden gebouwd om de bevolkingsgroei op te vangen. Biobased bouwen is hiervoor de enige verantwoorde manier. “Als we die huizen bouwen zoals wij altijd hebben gedaan, is dat het einde van het klimaatverhaal”, aldus Schellnhuber.

bron: https://www.agro-chemie.nl/nieuws/bomen-planten-voor-de-woningbouw-zal-de-wereld-redden/






Herintroductie populier in kader agro-bosbouw



Volgens Job Wittens, directeur van Peppelhout, zijn populieren de beste boomsoort om verdroging in de landbouw tegen te gaan. Door op akkers om de 30 meter rijen populieren te planten, ontstaat een liftende werking omdat de wortels zich over 20 meter uitstrekken. Eenjarige landbouwgewassen zullen hiervan profiteren en vroegrijpheid van gewassen zal worden voorkomen. Tevens zorgen de bomen voor schaduwwerking.

bron: https://www.p-plus.nl/nl/nieuws/Populier-kan-verdroging-landbouw-tegengaan






Ministerie van I&W start pilot ‘True price levensmiddelen”



Vanaf februari start het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met ISS de pilot ‘True Price’. Voor deze pilot is de echte prijs berekend voor 15 producten uit het catering assortiment. Van broodje kaas tot krentebol is nu dus de True Price bekend.

Dat betekent dat niet alleen de consumentenprijs van het product wordt gecommuniceerd, maar ook de verborgen kosten. Dit kunnen sociale kosten zijn zoals kinderarbeid of onderbetaling. Maar ook ecologische kosten voor landgebruik en CO2-uitstoot.

Bezoekers kunnen echte prijs betalen

Het worden verborgen kosten genoemd omdat deze kosten niet meegenomen worden in de kostprijs, waardoor de kostprijs lager is dan de echte prijs. Het doel van de pilot is om bezoekers meer bewust te maken van verborgen sociale en ecologische kosten van producten. Bij de kassa kunnen de bezoekers vrijwillig de echte prijs betalen.

bron: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat-start-in-samenwerking-met-iss-de-pilot-true-price/






Groningen krijgt de grootste waterstoffabriek op zee ter wereld



Door de verminderde winning van aardgas in Groningen, komt een aardgaspijpleiding beschikbaar die geschikt is voor het vervoeren van waterstof.

De waterstofproductie moet plaatsvinden ten noorden van de Waddeneilanden. Het windpark voor waterstof moet tegen 2031 klaar zijn en moet dan 500.000 kW aan elektrolysecapaciteit hebben. Verschillende bronnen houden verschillende berekeningen aan, maar in een kilo waterstof gaat ongeveer 50 kWh zitten. Een Toyota Mirai heeft een tank van 5,6 kilo waterstof.

Hergebruik bestaande gasinfrastructuur

‘Dit jaar wordt uitgewerkt hoe het waterstofnetwerk op zee eruit moet komen te zien. Hierbij wordt ook gekeken in welke mate hergebruik van bestaande gasinfrastructuur op de Noordzee haalbaar is’, meldt Rijksoverheid. Ook wordt er nog goed gekeken naar hoe de productie van waterstof ecologisch verantwoord en veilig kan gebeuren.

Tegen 2030 denkt het Rijk dat er zo’n 300.000 waterstofauto’s in Nederland zijn. Zwaar transport is een tweede toepassing, maar er zijn nog meer mogelijkheden. De overheid ziet waterstof naast brandstof voor voertuigen ook als energieopslag om overschotten op te slaan, maar ook als brandstof voor zware industrieën of als grondstof voor chemische producten. Of om gebouwen of buurten te verwarmen die niet met stadswarmte of elektrische verwarming kunnen werken.

Voordat de grootste waterstoffabriek op zee geplaatst wordt, komt er een kleinere pilot met een elektrolysecapaciteit van circa 50 tot 100 Megawatt. Hiermee moeten de eerste mankementen uit de techniek worden gehaald. Later dit jaar moet er een locatie gekozen worden voor deze duurzame waterstoffabriek.

bron: https://topgear.nl/autonieuws/groningen-krijgt-de-grootste-waterstoffabriek-op-zee-ter-wereld/






De milieu impact van een spijkerbroek



Veel spijkerbroeken hebben een zeer negatieve milieuimpact. Het Nederlandse merk Kuyichi, werkt met 100% biologische katoen.

De negatieve impact ontstaat door vele factoren. Met name gaat het hierbij om: bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de katoenteelt tegen insectenplagen. Deze komen in het water terecht en veroorzaken gezondheidsklachten bij mensen. Daarnaast worden chemische stoffen gebruikt voor de blauwe kleur, die vaak nauwelijks gefilterd in het afvalwater terechtkomen. In tegenstelling hiermee, gebruikt Kuyichi afdoende filters. Tenslotte worden vaak chemicaliën gebruikt, om ervoor te zorgen dat jeans er versleten of vervaagd uitzien.

bron: https://dekleurvangeld.nl/artikelen/2023/de-keten-van-een-spijkerbroek






Gekte in Brabant: varkensfokker bouwt megastal naast pas uitgekochte piekbelaster



De gemeente Oisterwijk heeft een varkenshouder in het Brabantse Heukelom, een vergunning gegeven voor een megastal die plaats biedt aan 7.500 extra varkens. Dit terwijl deze stal naast de eerste piekbelastende boer komt te staan, die is uitgekocht. Provinciale statenlid Anne-Miep Valsveld is verbijsterd. Volgend de papieren werkelijkheid van de provincie (argument, filters zullen de uitstoot verminderen), zal de uitstoot naar het daarnaast gelegen natuurgebied worden verlaagd.

Mestprobleem blijft

Het feit blijft, dat deze varkens zullen zorgen voor nog meer goedkoop vlees en een extra belasting aan mest, waarvoor geen redelijke alternatieven zijn.

bron: https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/3976966/gekte-in-brabant-varkensfokker-bouwt-megastal-naast-pas-uitgekochte-piekbelaster.html






Ecosystemen in Zuid-Europa leggen minder koolstof vast



Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het Catalaans onderzoekscentrum voor ecologie en bosbeheer CREAF, blijkt dat uitgebreide natuurgebieden wereldwijd destabiliseren, en daardoor minder koolstof kunnen opnemen. Dit geld met name voor het Middellandse zeegebied inclusief de Arabische wereld, Zuidoost-Azie, en de westkust van Noord- en Midden-Amerika, Oost-Afrika, India, Pakistan en Zuidoost-Azie. Zwakkere plantengroei, bosbranden, het veranderen van bossen naar struikgewas zorgen voor deze vermindering. In het huidige klimaat, is dat een vaak onomkeerbaar proces. Hier zullen de toenemende extreme weersomstandigheden, met hitte- en koudegolven, extreme neerslag aan bijdragen.

bron: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/global-change-ecology/nieuws/2023/koolstof-marcos/






Biologisch eten onnodig duur in supermarkten



Frustratie bij biologische boeren. Terwijl supermarkten eieren duurder en duurder maken, zien zij niets terug van die hogere prijzen.

Dan komt het: de supermarkt berekent voor een kilo gangbare doperwten een marge van 1,50 terwijl er bij de biovariant 3 euro bovenop komt. Ook bij sperziebonen en spinazie zijn de verschillen groot, of zoals de bioboeren zeggen: 'niet proportioneel'. De marge van de grootwinkelbedrijven vinden ze 'ruim hoger dan strikt noodzakelijk'.

Ei veel te goedkoop

De prijs van 16 cent die een bioboer krijgt voor een ei, ligt ver onder de verkoopprijs van 56 cent. Dit terwijl door de oorlog in de Oekraïne, de belangrijkste kostenpost het voer bijna verdubbeld is in prijs. Daarnaast laten consumenten door de hoge prijs, de bio eieren liggen. Zo wordt een sector die de laatste jaren met veel moeite is opgebouwd, momenteel afgebroken. Inmiddels leiden de boeren zoveel verlies, dat een op de vijf de afgelopen jaren is overgestapt naar reguliere scharreleieren.

bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5364732/biologisch-eten-uit-potje-onnodig-duur-door-hogere-marge en https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5371869/eieren-te-koop-kopen-biologisch-goedkoop-supermarkt-bio






Speelgoedbranche aan de slag met circular design



Een onvoorstelbaar grote hoeveelheid speelgoed belandt jaarlijks, wereldwijd in een verbrandingsoven, op een vuilnisbelt of in de oceaan. SGN (Stichting Speelgoed Nederland), organisator van de jaarlijkse ‘Speelgoed van het jaar’ verkiezing, vindt dat we daar wat aan moeten doen en nodigt de speelgoedbranche uit om aan de slag te gaan met circulair design. Om de speelgoedbranche daarin praktisch te ondersteunen, start SGN in 2023 met het initiatief Toys That Last.

Geen speelgoed meer om weg te gooien

Hierbij wordt afgeweken van het klassieke ‘Sell more, Sell faster’-principe, waarin speelgoed wordt gemaakt, verkocht, gebruikt en (uiteindelijk) afgedankt. Een principe nog steeds dominant is in onze branche”, stelt Emile Kalis, namens de SGN.

Iedereen in de speelgoedbranche, die concreet aan de slag wil met het ontwikkelen van (meer) circulaire waardeproposities is van harte welkom: Nederlandse fabrikanten, maar ook importeurs, retailers en hun internationale leveranciers.

bron: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/speelgoedbranche-aan-de-slag-met-circulair-design/






Poetin verkaart Rusland GMO-vrij



Een al wat ouder artikel, het is niet alleen ‘kommer en kwel’ wat uit Rusland komt. Een bericht dat in de meeste media niet gepubliceerd werd.

Rusland topproducent biologisch voedsel

Poetin heeft aangegeven, dat Rusland een topproducent dient te worden van biologisch voedsel. Dit met het doel: de bevolking te verzorgen van gezond voedsel. In het Russische parlement is een verbod aangenomen, voor het telen van GMO-gewassen. Een onderdeel van de politiek van het Kremlin om deze biologische groente- en fruitstrategie uit te rollen is het beschikbaar stellen van grond aan telers, die beloven, dat ze alleen biologische groenten en fruit zullen kweken.

bron: https://www.wanttoknow.nl/nieuws/poetin-verklaart-rusland-gmo-vrij/






HYCC start met groene waterstof voor duurzame vliegtuigbrandstof



Groene vliegtuigwaterstof begint van de grond te komen. Vanaf 2026 zal productie plaatsvinden op het Chemiepark Delfzijl. H2eron zal tot 6.000 ton groene waterstof produceren per jaar produceren uit hernieuwbare stroom en water.

De waterstof zal geproduceerd worden uit industriële bijproducten en reststromen, zoals gebruikt frituurvet. Dit zal een grote positieve impact hebben, op de emissiereducties in de luchtvaart.

Hydrogen Valley

H2eron maakt deel uit van de "Hydrogen Valley", een initiatief van een brede coalitie van publieke en private partijen om grootschalige productie, opslag en distributie van groene waterstof te realiseren voor de industrie, de gebouwde omgeving en voor groene mobiliteit. Het initiatief wordt ondersteund door de Clean Hydrogen Partnership van de Europese Commissie.

bron: https://www.hycc.com/nl/projecten/h2eron






CO2-uitstoot privéjets verviervoudigd tijdens World Economic Forum



Meer dan duizend privéjets vlogen afgelopen jaar binnen een week van en naar vliegvelden rond het Zwitserse Davos, tijdens het jaarlijkse World Economic Forum. Tijdens de top was de CO2-uitstoot van deze vluchten richting het bergresort vier keer hoger dan in een gemiddelde week. Dat blijkt uit een analyse van CE Delft in opdracht van Greenpeace International.

Luchtvaartexpert Maarten de Zeeuw van Greenpeace: “De rijkste en machtigste mensen vliegen naar Davos om daar achter gesloten deuren over klimaat en ongelijkheid te praten. Maar ze reizen met het vervuilendste en meest exclusieve vervoersmiddel: een privéjet. Dat is gewoon schaamteloos. Zeker nu er in januari door heel Europa hitterecords sneuvelen en klimaatrampen wereldwijd steeds meer mensen raken. De bijeenkomst heeft het zelfbenoemde doel om de klimaatcrisis en andere ‘lopende crises’ aan te pakken en roept op tot ‘stevige gezamenlijke actie’.

“80% van de wereldbevolking heeft nooit gevlogen, maar de klimaatschade die de luchtvaart veroorzaakt raakt hen wel. En dan claimt het WEF de 1,5 graad doelstelling uit het Klimaatakkoord van Parijs te omarmen. Daarmee is deze jaarlijkse ‘privéjet bonanza’ een onsmakelijk lesje hypocrisie. Als we echt willen gaan voor een groene, rechtvaardige en veilige wereld voor iedereen, dan horen privévliegtuigen in een museum thuis.”

Privéjets zijn niet gereguleerd in de EU, ook al zijn ze het meest vervuilende vervoermiddel per passagier en kilometer. In 2022 begonnen verschillende EU landen in navolging van Frankrijk zich uit te spreken voor EU-brede afspraken om de vervuiling van privéjets terug te dringen.

bron: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/analyse-ce-delft-co2-uitstoot-privejets-verviervoudigd-tijdens-world-economic-forum-van-2022/






To go-verpakkingen nauwelijks gerecycled



De verpakkingen van to go-winkels en fastfoodketens zijn verre van duurzaam. De verpakkingen worden nauwelijks gerecycled en de mogelijkheden voor hergebruik zijn zeer beperkt. Of het nu gaat om koffiebekers, bekers voor frisdrank, zakken voor broodjes of frietbakjes, maar liefst 85% van de verpakkingen om mee te nemen belandt na een zeer kortdurend gebruik in de verbrandingsoven. constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Opmerkelijk genoeg wordt het materiaal van plastic verpakkingen in de praktijk vaker hergebruikt dan papieren verpakkingen. Van de plastic verpakkingen gaat driekwart de verbrandingsoven in en wordt ongeveer een kwart gerecycled. Bij papieren verpakkingen staan vocht en voedselresten recycling steevast in de weg, concludeert de organisatie. Vervuild papier, maakt recycling onmogelijk.

Natuur & Milieu spreekt van een ongemakkelijk beeld. ‘Recycling staat al jarenlang op de agenda en toch staan we nu op het punt dat er met miljoenen wegwerpverpakkingen per dag helemaal níets te beginnen valt. Dat pleit voor een heel snelle overstap naar herbruikbare verpakkingen.’

De grote to-go merken


Natuur & Milieu richt zich in haar onderzoek op dertien grote to go-merken, zoals Starbucks, McDonald’s, KFC, Burger King, Julia’s, Hema, AH to go en Kiosk. De onderzoekers keken naar het materiaal van de verpakking, de afvalscheiding in en rondom de winkels, de recyclebaarheid en het aanbod van herbruikbare varianten.

Nauwelijks afvalscheiding, fout productontwerp


Dat zoveel verpakkingen de verbrandingsoven in vliegen, komt doordat er nauwelijks afvalscheiding voor to go-verpakkingen is. Betere scheiding zou voor plastic verpakkingen een grote verbetering zijn, al vormen de verpakkingsontwerpen een volgend probleem. In het ontwerp wordt namelijk onvoldoende rekening gehouden met wat nodig is voor goede recycling.

Hergebruik


Alleen met herbruikbare verpakkingen dammen we die enorme stroom in’, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu. De organisatie wijst bijvoorbeeld op La Place, dat een wisselsysteem heeft opgezet: klanten kunnen hun vorige herbruikbare beker inleveren en krijgen dan een nieuwe mee.

Uit het onderzoek blijkt dat herbruikbare verpakkingen nog in de kinderschoenen staan. Alleen voor warme dranken worden op sommige locaties herbruikbare opties aangeboden. Het gaat dan met name om het meenemen van een eigen beker door de klant. Van Tilburg: ‘Het zou veel beter zijn als herbruikbare bekers standaard worden aangeboden en ingenomen door de winkelier. Net zoals dat gebeurt bij statiegeld voor flessen.’

Vanaf 1 juli 2023 zijn winkeliers en horeca verplicht om voor hun to go-assortiment ook de mogelijkheid tot hergebruik aan te bieden. Voor wegwerpbekers en bakjes moeten ze een extra bijdrage gaan vragen aan de klant. Dit heeft het kabinet dit voorjaar besloten naar aanleiding van Europese wetgeving over plasticgebruik.

Overheid, verbeter inzameling op korte termijn


Natuur & Milieu wil dat de overheid en de bedrijven meer gaan doen om herbruikbare verpakkingen tot norm te maken. ‘De nieuwe regels van het kabinet zijn met name voor to go verpakkingen onvoldoende. Met deze regels blijft de consument degene die besluit om wél of niet zijn eigen beker of bakje meeneemt. Dat gaat niet voldoende opleveren. Je wilt eigenlijk dat bedrijven standaard zelf herbruikbare bekers en bakjes aanbieden, dat is veel klantvriendelijker. De overheid zou herbruikbare verpakkingen dus moeten verplichten. Van consumenten weten we dat ze graag overgaan gaan op herbruikbare verpakkingen, dat is vast een mooie motivatie voor bedrijven’, hoopt Van Tilburg.

Eerder onderzoek, meeste verpakkingen slecht recyclebaar


Het onderzoek naar to go-verpakkingen volgt op een groot landelijk onderzoek naar de recyclebaarheid van plastic verpakkingen in de supermarkt. Uit dat onderzoek van Natuur & Milieu bleek dat maar liefst tweederde van de verpakkingen niet goed te recyclen zijn. De oorzaken daarvan zijn, naast beperkte afvalscheiding, met name te vinden in het ontwerp van de verpakkingen.

bron: ©ANP en ANP 8 december 2022 en Natuur en Milieu, Dieuwertje Penders, 8 december 2022






Gevolgen opblazen Nordstream 1 en 2 voor het milieu niet te overzien



Grote hoeveelheden gas die zich in het zeewater borrelend een weg naar boven banen: logisch dat zoiets gevolgen heeft voor het milieu. Wat kunnen we nu al zeggen over het effect van de lekkende Nord Stream-pijpleidingen op het klimaat en het leven in zee?

Methaan 30 keer sterker dan CO2


Verreweg het grootste gedeelte van wat uit de leidingen ontsnapt, bestaat uit methaan. Dat is na CO2 het belangrijkste broeikasgas, zegt Michiel van Weele, onderzoeker bij het KNMI. Als broeikasgas is het 'dertig keer zo sterk als CO2'.

"Zodra methaan sneller naar boven komt, in de vorm van gasbellen die het zeeoppervlak bereiken, komt het ook in de atmosfeer terecht." Het is niet duidelijk hoe lang de gasstroom uit de drie lekken aanhoudt – het Deense Energieagentschap zegt ervan uit te gaan dat het 'zeker een aantal dagen en misschien zelfs een week' kan duren.

Giftig voor vissen


Uit onderzoek blijkt dat gasresten die na een lek achterblijven in het zeewater, wel degelijk giftig kunnen zijn voor vissen en schaaldieren. Greenpeace zegt dat vissen in de directe omgeving bovendien hinder kunnen ondervinden van de razendsnel opstijgende gasbubbels. Hun ademhaling zou daardoor in het geding kunnen komen.

"Puur methaan in zeewater is niet giftig", stelt een deskundige van de Duitse tak van de milieuorganisatie Friends of the Earth, "maar de samenstelling van aardgas loopt uiteen. Omdat we niet weten welke mix precies in Nord Stream werd getransporteerd, kan het zijn dat door andere gassen lokaal schade voor het ecosysteem ontstaat."

Amerika achter aanslag?


Elseviers weekblad geeft op 5 oktober in een artikel genaamd “Russen over sabotage Nord Stream het volgende aan: “Het was Amerika, regering én de meeste gewone Russen twijfelen niet wie er achter sabotage van pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zitten.

Igor (50) stuurt zijn oude Opel behendig door de oostelijke wijk Perovo, op weg naar zijn datsja op zo’n 100 kilometer van Moskou. ‘Natuurlijk hebben die Amerikosy het gedaan!’ foetert Igor, het Russische scheldwoord voor Amerikanen gebruikend. ‘Kijk, Rusland had er geen enkel belang bij om die pijpleidingen op te blazen. Ze zouden na de oorlog met Oekraïne gewoon weer goedkoop gas kunnen verkopen aan Duitsland.’ Het motief van de Amerikanen is voor Igor helder: ‘Amerika wil haar eigen lng en schaliegas aan Europa verkopen. Dus moest Nord Stream voorgoed verdwijnen.’

Igor volgt de lijn van het Kremlin. De Russische autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen, maar -hebben Washington en Groot-Brittannië nog niet -officieel in staat van beschuldiging -gesteld. Wel heeft de Russische president Vladimir Poetin al een onverholen j’ac-cuse uitgesproken tijdens zijn redevoering ter ere van de annexatie van de territoria in de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. ‘De sancties waren niet genoeg voor de Angelsaksen: ze gingen over tot sabotage,’ zei Poetin.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vindt dat het Witte Huis zeker wat heeft uit te leggen. Want wat bedoelde president Joe Biden precies, toen hij twee weken voordat Rusland zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne begon, een Duitse journalist verzekerde dat de Verenigde Staten ‘de mogelijkheden hebben’ om van Nord Stream af te komen?’’

Visie Arte en fracking


De Europese TV-zender Arte ging op 20 januari 2023 nog een keer in op de levering van LNG door Amerika.

Milieutechnisch is deze levering niet verantwoord, omdat het meeste gas uit de VS door middel van de wracking techniek wordt gewonnen, waarbij o.a. chemicaliën in de bodem worden gespoten. Deze vervuilen bodem en grondwater. Ook komt hierbij veel methaangas vrij.

Nordstream 2 werd gefinancierd door Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Rusland voor 5 miljard euro. Daarom zal er waarschijnlijk geen Europese partij achter de sabotage hebben gezeten. Amerika heeft zicht vanaf het begin verzet tegen de Nordstream pijpleidingen.

Deze leveringen zullen waarschijnlijk 40% van de Europese behoefte dekken. Arte eindigt cynisch: “Een overgang van Russische afhankelijkheid naar Amerikaanse afhankelijkheid.

bron: ©ANP en RTL Nieuws, 28 september 2022 en Nieuws.nl, 27 september 2022, Arte 20 januari 2023






Komst Lula da Silva, verhindert snelweg door Amazone regenwoud



De beëindiging van de Braziliaanse president Lula da Silva, heeft een eind gemaakt aan het plan van de voormalige president Bolsonaro om een geasfalteerde snelweg dwars door het Amazone gebied aan te leggen. Hier was al een voorlopige vergunning voor verleend.

De weg moest Amazone-hoofdstad Manaus, met twee miljoen inwoners, beter met de rest van Brazilië verbinden. Maar wetenschappers vreesden dat het project ervoor zou zorgen dat de ontbossing in de Amazone tegen 2030 vervijfvoudigd is. "Deze weg is meer dan genoeg om de Amazone over het randje te duwen", zei Britaldo Soares Filho, klimaatexpert van de universiteit van Minas Gerais, al eerder tegen Reuters. Hij bedoelt dat er een moment komt dat de Amazone niet meer in staat is zichzelf te herstellen en in een - dunbeboste - savanne verandert.

Eigenlijk ligt de weg er al, maar nu is deze nog onverhard. Een zandweg, die op sommige plekken niet meer is dan een modderig bospaadje. Grote delen van het jaar is de weg volstrekt onbegaanbaar door de vele regenval.

Ontbossing door boeren


De landbouwsector speelt een grote rol bij de ontbossing in Brazilië. Hele bossen gaan tegen de vlakte voor soja- en veeboeren. Als de weg verhard wordt, kunnen de boeren zich over een veel groter gebied verspreiden.

"Boeren hebben veel transport nodig", zegt Tim Boekhout van Solinge, criminoloog gespecialiseerd in illegale ontbossing in Brazilië. "Het gebied langs de snelweg wordt aantrekkelijk omdat ze makkelijk hun vee en soja kunnen vervoeren en dus verkopen."

Hij denkt bovendien dat het dan niet alleen bij de snelweg zal blijven. "Het gangbare patroon is dat er dan met zo'n weg ook weer zijweggetjes komen en het verder uitbreidt."

Nederland mede-schuldig


Uiteindelijk vindt zo'n negentig procent van alle ontbossing in de Amazone illegaal plaats. En daar heeft ook een land als Nederland schuld aan. In een recent verschenen rapport kwam naar voren dat twintig procent van de soja die de Europese Unie uit Brazilië importeert, ten koste is gegaan van illegale ontbossing.

Zo heeft volgens Milieudefensie één van de grootste leveraars 60.000 hectare Amazone ontbost. Dat is drie keer Amsterdam. Nederland is in Europa de grootste afnemer. 58 procent van alle door Nederland geïmporteerde soja is afkomstig uit Brazilië.

Handhaving wegbezuinigd


Dat de regering Bolsonaro en die van zijn voorganger flink hebben bezuinigd op milieuhandhaving, maakt het allemaal niet makkelijker. Boekhout van Solinge probeert met zijn organisatie Forest Forces de politie een handje te helpen tegen illegale activiteiten in de regio.

"We werken samen met inheemse mensen en gebruiken bijvoorbeeld GPS-camera's." Met de camera's fotografen ze mensen die bijvoorbeeld illegaal houtkappen of gouddelven. De GPS-camera legt niet alleen de misdaad vast, maar ook de coördinaten van wáár deze exact wordt gepleegd.

Rol banken


Oktober vorig jaar onthulde het FD ook nog eens dat de Nederlandse banken ING, ABN-AMRO en Rabobank de afgelopen jaren veel geld verdienden aan de ontbossing in de Amazone. Zij investeerden onder meer in sojaplantages en veehouderijen waarvoor bos moest wijken.

Rabobank ontkende destijds illegale ontbossers te financieren, ING en ABN-AMRO lieten weten er alles aan te doen om het niet zover te laten komen.

bron: ©ANP RTL Nieuws, 9 augustus 2022 en AD Nieuws, 31 oktober 2022






Wereldprimeur, eerste woningen verwarmd met waterstof via bestaand aardgasnet



Een wereldprimeur in Nederland: in Lochem (Gelderland) worden vanaf vandaag twaalf woningen volledig verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Het is de eerste plek ter wereld waar meerdere, bewoonde (!) woningen op deze manier verwarmd worden.

Het is het eerste project in Nederland waarbij waterstof via gasleidingen naar een aangepaste combiketel in huizen wordt getransporteerd. Dit alles in het kader van een proefproject van netbeheerder Liander waarbij cv-ketels op waterstof gaan werken.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft toestemming gegeven voor het project in Lochem, het eerste in Nederland. De ACM vindt het belangrijk dat bedrijven ervaring kunnen opdoen met waterstof. Twaalf monumentale woningen, werden grondig geïsoleerd en uitgerust met 100% waterstof cv-ketels van Remeha. Ondertussen werden monteurs van Liander opgeleid en voorbereid op het pilotproject. Het waterstof wordt geleverd via een zogenaamde invoedinstallatie.

Alternatief voor warmtepomp, normale gasleiding gebruikt


Bij het project in Lochem krijgen tien woningen een combiketel die op waterstof werkt in plaats van gas. Het gaat om monumentale huizen waar een warmtepomp of stadsverwarming geen optie is. De gasleidingen naar de huizen worden voortaan gebruikt voor de aanvoer van waterstof. Veel gasleidingen in Nederland zijn al geschikt voor het vervoer van waterstof.

Aardgasvrije wijken


Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha geeft hier het volgende over aan: “Waterstof kan een goed alternatief zijn voor woningen die moeilijk te isoleren zijn en waar volledige elektrificatie dus geen optie is, vervolgt hij. Ook voor wijken waar de aanleg van een warmtenet niet mogelijk is, kan waterstof uitkomst bieden. “Vergeet niet, de transitie naar aardgasvrije wijken gaat niet alleen om elektrificatie. We hebben meer opties nodig”, aldus Van Schayk. “Biomethaan wordt bijvoorbeeld ook een optie, verwacht ik. Maar denk ook aan hybride oplossingen, waarbij een woning grotendeels elektrisch verwarmd wordt. In die situaties zou je het resterende deel met waterstof kunnen opvangen.”

Juist de mix van opties is belangrijk, benadrukt hij. “Alleen op die manier kunnen we oplossingen bedenken voor elke wijk in Nederland, die het beste aansluiten op de situatie. Waterstof wordt hoe dan ook een onderdeel van die puzzel.”

Geurstof toegevoegd


Er staan ook experimenten gepland in het Groningse Wagenborgen, het Zuid-Hollandse Stad aan 't Haringvliet en het Drentse Hoogeveen. Net als bij gas wordt ook aan waterstof een geurstof toegevoegd zodat bewoners een lek kunnen ruiken.

Wetgeving


Omdat wetgeving rond waterstofprojecten nog ontbreekt, heeft de ACM tijdelijke regels opgesteld waarin de rechten van consumenten worden gewaarborgd. Zo moeten huishoudens zelf kunnen bepalen of ze meedoen aan een proefproject en moet er voor consumenten geen verschil zijn tussen verwarmen op gas en waterstof. Ook moet er altijd voldoende waterstof zijn en moeten de kosten duidelijk zijn voor consumenten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lochem en de provincie Gelderland.

bron: RTL Niews, door Bright, 1 november 2022 en Change Inc. 2 november 2022






Honderden olifanten, gnoes en zebra's dood in Kenia door ergste droogte in 40 jaar



In Kenia zijn dit jaar al meer dan 1.200 wilde dieren dood teruggevonden door de aanhoudende droogte. Dat blijkt uit een rapport van het Keniaanse ministerie van Toerisme en Natuur. De Hoorn van Afrika wordt geteisterd door de ergste droogte in 40 jaar. Meer dan 20 miljoen mensen lijden er grote honger.

"Zoals jullie weten, heeft het in grote delen van Kenia helemaal niet geregend tijdens de regenseizoenen van oktober tot december 2021 en van maart tot mei 2022", zei Malonza. "Voedselbronnen zijn uitgeput en er zijn watertekorten. Dat heeft geleid tot sterfte bij wilde dieren, vooral planteneters.

Massale klimaatvlucht

Niet alleen Kenia, maar de hele regio in Oost-Afrika wordt getroffen door de ergste droogte in 40 jaar. Volgens de Verenigde Naties lijden zeker 22 miljoen mensen er grote honger. Tegen 2030 dreigen zo'n 700 miljoen Afrikanen hun land te moeten ontvluchten door waterschaarste.

bron: Getty Images en VRT Nieuws, door Wim De Maeseneer, 6 nov 2022






Waterstof uit plastic afval: hoe duurzaam is dat eigenlijk?



Het klinkt best duurzaam: plastic afval een herbestemming geven door er waterstof van te maken. Bedrijven die ermee bezig zijn, noemen het eindproduct daarom vaak ‘schone waterstof’. Maar is deze vorm van waterstofproductie eigenlijk wel duurzaam?

Steeds meer bedrijven gaan ermee aan de slag: waterstofproductie uit plastic afval. Zo sloegen drie Japanse bedrijven (Toyota, JGC Holdings en Iwatani) eerder dit jaar de handen ineen om vanaf 2025 ‘schoon’ waterstof uit plastic afval te kunnen produceren. Hyundai Engineering investeerde vorig jaar ruim 300 miljoen euro in de bouw van een fabriek met dat doeleinde. En ook de Amerikaanse startups Ways2H en SGH2 werken aan de opschaling van de technologie.

Hoe waterstof produceren uit plastic afval


De manieren waarop bovenstaande bedrijven waterstof produceren uit plastic afval, komen grotendeels overeen. Het proces dat de Japanse bedrijven voor ogen hebben, werkt bijvoorbeeld als volgt: ingezameld plastic afval gaat eerst door de shredder, waarna er een zogeheten synthesegas van gemaakt wordt. Dat kan door het te verhitten in speciale ovens, zodat het plastic afval ‘uiteenvalt’ in waterstof en koolmonoxide. Vervolgens wordt er waterdamp toegevoegd. De koolmonoxide reageert tot waterstof en CO2, waardoor het proces dus nog meer waterstof oplevert. Door middel van adsorptie (het laten hechten van een materiaal aan een bindmiddel) wordt de waterstof uiteindelijk gescheiden en gewonnen.

Hoe duurzaam is dit?


Dat deze bedrijven het eindproduct labelen als ‘schoon’ waterstof is niet voor niets. Plastic afval krijgt er immers een herbestemming mee. Maar hoe duurzaam is het nu eigenlijk? Dat hangt volledig af van wat je met de CO2 doet die tijdens het proces vrijkomt, zegt waterstofprofessor Ad van Wijk: “Zonder CO2-opslag of -hergebruik is dit eigenlijk een onzinnige operatie. Dan is het ietsje duurzamer dan grijze waterstofproductie, omdat het plastic afval nog een herbestemming krijgt. Maar vervolgens belandt de CO2 gewoon in de atmosfeer.”

Overigens kan je het plastic ook gewoon verbranden, om er energie mee te winnen in de vorm van warmte. “Dan haal je er eigenlijk meer energetische waarde uit dan wanneer je het gebruikt voor waterstofproductie”, zegt Van Wijk.

Waterstof niet de meest duurzame opslossing


Toch is waterstofproductie niet de meest duurzame toepassing van plastic afval, meent Van Wijk. “Het synthesegas dat bij dit proces ontstaat kan je namelijk ook gebruiken om de bouwstenen voor nieuwe plastics te maken. Dat kost wat extra energie, maar als je daar duurzame energiebronnen voor gebruikt, doe je in feite aan CO2-vrije recycling. De koolstof krijgt op die manier namelijk ook een herbestemming. Als je dat proces vervolgens circulair maakt (en dus blijft herhalen), komt de CO2 niet in de atmosfeer.”

"Maar er is tegenwoordig zoveel plastic afval, dat heb je niet allemaal nodig om er weer plastic van te maken”, vervolgt hij. “Maar je moet er toch wat mee. Dan is het maken van brandstoffen toch wel de enige route. En dat kan ook prima waterstof zijn.”

bron: www.change.inc Hidde Middelweerd, 27 oktober 2022






Tien palmolieconcessies in Indonesië, vernietigden in 2022 8100 hectare bos en veen



Indonesië blijft de ontbossingshaard in de regio volgens een door AidEnvironment uitgevoerde analyse van de oliepalmconcessiebedrijven in Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea met de meeste ontbossing in de eerste zes maanden van 2022. De top tien van concessies heeft gezamenlijk bijgedragen aan 8.100 hectare ontbossing en deze tien concessies liggen allemaal in Indonesië.

Als voorbeeld de plantage ‘PT Sawit Rokan Semesta’ op plaats 7: PT Sawit Rokan Semesta heeft in de eerste helft van 2022 600 ha bos gerooid. De concessie is gelegen in Rokan Hulu, Riau in Sumatra. PT Sawit Rokan Semesta is eigendom van de familie Widjaja uit Noord-Sumatra. Deze familie Widjaja is verbonden met de Sewangi Groep, een palmoliebedrijf dat gevestigd is in Medan, Noord-Sumatra. De Sewangi-groep komt in de NDPE-leveringsketens voor via AAK, ADM, Avon, BASF, Bunge, Cargill, Danone, FrieslandCampina, Fuji Oil, Golden Agri Resources (GAR), Grupo Bimbo, Innospec, Itochu, Johnson&Johnson, KAO, KLK, Kellogg’s, Mondelēz, Nestlé, Olam, Olenex, Oleon, Pepsico, P&G, Unilever, Vandemoortele en Wilmar.

Marcel van Wing (The Flower Farm producent van palmolie vrije boter en hazelnootpasta)) geeft aan:

Het zure is dat de ‘palmolie lobby’ roept dat we niet moeten zeuren over ontbossing van regenwoud. Ze zijn immers duurzaam bezig. Maar de waarheid is dat deze zogenoemde “duurzame palmolie” maar maximaal 15 % uitmaakt van de totale productie. Simpelweg omdat er geen vraag naar is en bedrijven al helemaal niet een eventuele premie willen betalen. Daarom neemt de vraag naar duurzame palmolie alleen maar af. Het gruwelijke is dat niemand ingrijpt. Daardoor kan de palmolie-industrie vrolijk door blijven ontbossen totdat het op is.


foto Victor Barro/bron Milieudefensie

Boycot


Mijn mening? Palmolie dient een boycot te krijgen omdat dat de enige manier is om deze misdaad te stoppen. Regenwoud is de kraamkamer van al het leven op aarde. Het levert 80% van de biodiversiteit op aarde. Daarom is het dus essentieel voor de toekomst van ons maar vooral die van onze kinderen.

bron: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/tien-palmolie-concessies-in-indonesie-hebben-in-2022-al-8-100-hectare-bos-en-veen-gekapt/






BMW ‘gelooft heilig in waterstof’



Dat we wat liever moeten zijn voor onze aardbol, daar zijn de meesten het wel over eens. Waar nog een hoop onenigheid over bestaat, is de route naar een duurzame toekomst. De EU stuurt nu op het verbieden van verbrandingsmotoren in 2035 en geeft een duidelijke voorkeur aan de volledig elektrische auto. Volgens de baas van BMW is dat geen goede strategie. Hij ziet een grotere rol voor waterstof.

Tijdens de Innovation Day in het Duitse Erlangen waarschuwde Oliver Zipse voor de gevolgen van een verbod op verbrandingsmotoren. De ‘harde uitschakeling’ van de verbrandingsmotor zal ‘tot verstoringen leiden die niemand hier meer kan beheersen’. Dit meldt Wirtschaftswoche. Eerder waarschuwde de baas van BMW al dat we met batterijauto’s te veel afhankelijk worden van andere landen.

Verbod op verbrandingsmotoren, geen goed idee


Zipse voorziet problemen met het uitbreiden van het laadnetwerk, terwijl de infra voor waterstof eenvoudig aan te leggen is. Bovendien is waterstof volgens de CEO ‘de enige grondstof die duurzaam geproduceerd en opgeslagen kan worden. Hij zegt: ‘Je kunt een tankstation in twee dagen ombouwen [voor waterstof]. De weg ernaartoe is relatief kort’. Hij gaat verder: ‘[Dat] in tegenstelling tot bij elektromobiliteit, waar je aansluitingen op het stroomnet nodig hebt en je voor elke auto een laadinfrastructuur nodig hebt. Dat is veel werk. Dat zal werken, maar niet als de enige oplossing. Dit gaat veel te lang duren. Daarom geloven we heilig in waterstof.

bron: Redactie TopGear, 16-09-2022






Nederland spil in wereldwijde export plastic afval



Onderzoek van Plastic Soup Foundation heeft aangetoond dat het kleine Nederland een grote rol speelt in de schimmige handel in plasticafval. Zo was ons land in 2021 EU’s grootste exporteur van plastic afval naar niet-OESO-landen.

Ook wereldwijd zijn we een grote speler; alleen Japan en de VS exporteerden in 2021 nóg meer plasticafval naar landen in het mondiale zuiden. Per hoofd van de bevolking is Nederland zelfs wereldleider; ons land verscheept het meeste plasticafval van het rijke deel van de wereld naar landen die dat afval niet correct kunnen verwerken.

Waar de bulk van het plasticafval voorheen naar China ging, gaat die nu vooral naar landen in Zuidoost-Azië zoals Indonesië, Thailand, Vietnam en Maleisië.

In deze landen wordt ruim de helft van dat afval mismanaged, en in Indonesië geldt dat zelfs voor 83% ervan. Het wordt in de open lucht gestort en ongecontroleerd verbrand. Daarbij komen schadelijke stoffen, restanten plastic en microplastics vrij die de akkers en oppervlaktewateren vervuilen en niet alleen het milieu maar ook de gezondheid van de lokale bevolking aantasten.

Oproep tot totaalverbod


Plastic Soup Foundation is van mening dat de export van plastic afval naar landen buiten de EU helemaal aan banden moet worden gelegd. Met name Nederland zou – als grootste doorvoerhaven van plastic afval – daarin zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Voormalig staatssecretaris Van Veldhoven (D66) pleitte al op de G20 in juni 2019 om te stoppen met deze export. Ze zei toen: ‘Westerse landen zouden geen plastic afval meer moeten exporteren. Niet naar Maleisië, niet naar Indonesië, nergens heen. Wij moeten ons eigen plastic afval zelf kunnen verwerken, in plaats van het per boot naar andere delen van de wereld te sturen. Hier moeten we in internationaal verband afspraken over maken.’

We zijn inmiddels ruim drie jaar verder en het is de hoogste tijd dat Nederland dit goede voornemen uitvoert en zich daar binnen de Europese Commissie hard voor maakt.

bron: https://www.duurzaamnieuws.nl/nederland-spil-in-wereldwijde-export-van-plastic-afval/






Congo zet olievelden te koop: 'Klimaatramp voor de wereld'


het beroemde gorilla nationaal park Virunga

De oorlog in de Oekraïne, begint steeds negatievere gevolgen voor het milieu te krijgen. Het Centraal-Afrikaanse land Congo heeft 27 gebieden te koop gezet waar naar olie geboord kan worden, waaronder gebieden in het beroemde gorilla nationaal park Virunga.

De Congolese regering zette afgelopen mei al zestien van haar oliegebieden te koop in een opvallend gelikt reclamespotje op sociale media. Congo haalt hiermee in z'n eentje de klimaatdoelen van Parijs kan gaan verpesten.

"Dit zou een absolute ramp zijn voor het wereldwijde klimaat en de biodiversiteit", zei Irene Wabiwa Betoko, vertegenwoordiger van Greenpeace in Congo, tegen RTL Nieuws. Dat zit zo: in Congo zijn grote veengebieden, waar in de nieuwe plannen deels in geboord zou gaan worden. Onder die gebieden ligt zo'n dertig miljard ton koolstof opgeslagen. Betoko: "Als er geboord wordt en er allerlei infrastructuur wordt aangelegd, kan een deel daarvan vrijkomen en in de atmosfeer belanden."

Een plek waar bijvoorbeeld twee olievelden beschikbaar zijn, is het wereldberoemde nationale park Virunga. Jaarlijks trekt het park vele bezoekers die hopen er de bedreigde berggorilla in het wild te kunnen spotten. Greenpeace denkt dat de gorilla zal uitsterven als de olieplannen doorgaan.

'Hele bestaan vernietigd'


Er zijn namelijk grote zorgen over mensen die in de boorgebieden wonen, ziet ook Congo-expert en politiek analist Alphonse Muambi: "Het bos is hun thuis, dat zit in hun DNA. Hun hele bestaan wordt hiermee vernietigd. Die mensen zijn helemaal niet bezig met het wetenschappelijke plaatje over klimaat."

De rijke leiders uit het westen van Congo, waar de hoofdstad Kinshasa gevestigd is, interesseren zich echter niets in de inwoners. Muambi gaat ervan uit dat de leiders deze stap onder meer zetten vanwege de oorlog in Oekraïne. "Door tijdens een wereldwijd tekort olie te gaan leveren, kan Congo een machtige speler worden."

bron: RTL Nieuws – 4 augustus 2022






Primeur: ’s Wereld eerste commerciele waterstofvliegtuig made in Holland


Retrofitted With HAPSS

Het wereldwijd allereerste grotere passagiersvliegtuig (40-80 zitplaatsen) op vloeibare groene waterstof moet in 2028 tussen Nederland en Londen gaan vliegen. Een uniek huzarenstukje: een grote Nederlandse samenwerking bouwt een waterstofsysteem voor vliegtuigen, helemaal groen, van brandstof tot aandrijving. Het systeem is opschaalbaar naar grotere vliegtuigen. En is vollédig van Nederlandse bodem. Daarmee wordt Nederland wereldwijd de belangrijkste leverancier voor vliegen op waterstof.

Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System (HAPSS) is een volledig Nederlandse publiek-private samenwerking, opgezet door Unified International en InnovationQuarter met 17 bedrijven, waaronder Fokker, TU Delft, Rijksoverheid en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Het systeem wordt in de eerste instantie ingebouwd in een bestaand turboprop-vliegtuig met 40-80 zitplaatsen en kan vervolgens gebruikt worden in nieuwe zero-emissie-vliegtuigen met nog meer passagiers.

Hoe werkt het?


De hele keten in een vliegtuig, van brandstof tot aan voortstuwing wordt volledig en in z’n geheel vergroend. 17 organisaties en bedrijven, waaronder Fokker, TU Delft, Zepp Solutions en Saluqi, werken aan verschillende onderdelen van de keten, onder regie van een nieuw op te richten BV. Waar de brandstof nu nog in de vleugels wordt opgeslagen, worden die in het nieuwe vliegtuig vervangen door waterstofcapsules in de staart van het vliegtuig. De waterstof wordt daarna richting de motor vervoerd en omgezet in elektriciteit. In de motor wordt de elektriciteit omgezet in beweging en naar de propellers gestuurd.

Nederland neemt eindelijk weer koppositie in de luchtvaart in


Nederland heeft al 100 jaar ervaring in de luchtvaart. Maar met het wegvallen van Fokker als Original Equiptment Manufacturer (OEM) in 1996 kwam er een einde aan de vraag naar componenten voor vliegtuigen van Nederlandse makelij. Het ecosysteem is in de tussentijd slechts nog gebruikt voor vliegtuigplatformen als Airbus, Boeing, en Lockheed Martin (F35). Daar komt nu verandering in. Met het HAPSS-project positioneert Nederland zich wereldwijd als leverancier voor airlines die duurzaam moeten gaan vliegen. Potentiële klanten zijn Airbus, Boeing, Embraer en De Havilland.

bron: https://www.innovationquarter.nl/primeur-s-werelds-eerste-commerciele-waterstofvliegtuig-is-made-in-holland-en-zero-emission/






Auto op waterstof? Tanken kan vanaf nu in Nieuwegein


Auto op waterstof? Tanken kan vanaf nu in Nieuwegein

Het eerste waterstof tankstation is op vrijdag 8 oktober in onze provincie geopend. Personenauto’s, bussen en vrachtwagens kunnen allemaal terecht in Nieuwegein.

De komst van het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint sluit naadloos aan bij het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’, dat inmiddels door bijna 100 organisaties is ondertekend. De volgende stap na de opening van het tankstation is productie van groene waterstof, gepland voor realisatie in 2022. Tot die tijd wordt bij het tankstation waterstof met CO2-compensatie aangeboden.

“Ik ben erg blij dat hier in Nieuwegein het eerste publieke waterstoftankstation is gerealiseerd. Dit is een grote mijlpaal binnen het Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht, en een belangrijke stap in de mobiliteitstransitie naar een gezonde leefomgeving, goede luchtkwaliteit en duurzamer vervoer,” aldus Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht.

Marieke Schouten, wethouder gemeente Nieuwegein, voegt hieraan toe: “Mooi om te zien dat dit lokale initiatief - met veel dank aan de provincie - goed past in de Europese strategie voor waterstof. Natuurlijk ben ik trots dat het eerste publieke waterstoftankstation hier in Nieuwegein is geopend. Het gebruik van groene waterstof voor het verduurzamen van zwaar transport, of zware voertuigen, zoals bij het bedrijf Scholman, helpt de uitstoot van CO2 terug te dringen. Ook de scheepvaart kan veel baat hebben bij groene waterstof op de drukke vaarwegen rond onze stad: het Amsterdam Rijnkanaal en de Lek.”

bron: https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/auto-op-waterstof-tanken-kan-vanaf-nu-nieuwegein






Statiegeld op blikjes wordt fors tegengewerkt


Het statiegeld op blikjes wordt fors tegengewerkt

Supermarkten verenigd in het Centrum Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het Afvalfonds, frustreren het verzamelen van statiegeldblikjes.

Oud-staatssecretaris Stientje van Veldhoven besliste op 3 februari 2021, dat er met ingang van 31 december 2022 dit jaar 0,15 euro statiegeld zit op alle drankblikjes, net zoals op de kleine plastic flesjes.

De grote supermarkten weigeren dit blik in te zamelen. Ze pleiten ervoor pleiten om onbemande statiegeldmachines in de openbare ruimte te zetten. Daarmee gaan ze tegen de wens van de consument in. 89 procent van de consumenten vindt het zeer belangrijk tot belangrijk om statiegeldflessen en blikjes weer bij de verkooppunten in te kunnen leveren, zo bleek uit een enquête van Consumentenbond. Zonder inname in supermarkten, zal het systeem niet goed werken. Een onhandig systeem zoals het Afvalfonds nu bepleit, zal de participatiegraad doen dalen waardoor er minder blikjes worden ingezameld, en dat is natuurlijk slecht voor het milieu.

Het onbemande systeem op straat zal leiden tot veel problemen. Wat als er iets misgaat, als het onbemande systeem op straat weigert geld terug te geven? Voor consumenten is het fijner wanneer winkelmedewerkers direct kunnen inspringen als er iets misgaat met de statiegeldmachine. Ook is de sociale veiligheid in het geding, omdat dit soort plaatsen zonder direct toezicht is.

Statiegeldautomaten in supermarkten, die de blikjes direct vershredderen zodat het transportvolume minimaal is, lijken de beste oplossing.

bron: https://www.p-plus.nl/nl/nieuws






Open ruimte heffing


Open ruimte heffing Hollandse polder

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, pleit voor een open ruimte heffing, om de steeds schaarser wordende ruimte in ons land beter te beschermen. Een pleidooi dat ik volledig onderschrijf.

In de Landschappelijk najaar 2021, van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, een organisatie die ik al jaren financieel ondersteun, stond een column van Jaap Dirkmaat, mij uit het hart gegrepen… GroenLinks en D66 hebben hier in het verleden ook voor gepleit. Op 26 juni 2020 stuurde Minister Ollengren nog een brief over dit onderwerp aan de Tweede Kamer.

Citaat uit de column:

“Als één van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met 500 mensen per km2, mogen we Nederland best als vol ervaren. Rust en ruim- te zijn in ons land schaars. Dat komt temeer omdat we ook nog een van de dichtste auto/spoorwegennetwerken ter wereld hebben. Dat werd en wordt ook in de hand gewerkt door de keuze voor ‘urban sprawl’ (stedelijke wildgroei) in plaats van concentratie, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn grote steden algemeen en duizenden ‘hamlets’ (gehuchten) bestaan nog zonder enige schimmel van betekenis (witte schimmel, het verdwijnen van de open ruimte aan de rand van bebouwing door huizen en bedrijvenbouw, het laatste wordt ook genoemd ‘verdozing van het landschap’).

In tegenstelling tot de landen om ons heen mist Nederland echt heuvellandschap en genoeg bossen, om storende elementen in het landschap weg te moffelen. Bovendien wil iedere zichzelf grootmakende stad gezien worden in de weide omtrek door zich in de hoogte te presenteren, waardoor het land nog kleiner oogt. Lopend op de Veluwse hei- de, je ver van alles weg wanend, kun je tot je schrik de hoogbouw van Apeldoorn en die van Zwolle zien of de twee kolossen bij het station van Arnhem.

Nederland had een van de kleinschaligste cultuurlandschappen van Europa. Met name de houtwallen, hagen en lanen, singels, dij- ken en kades onttrokken voor wandelaar en fietser veel nu in het oog springende verkeers- bewegingen en bebouwing aan het oog. De ramp van de niets ontziende ruilverkavelingen van de vorige eeuw heeft het ruimen van honderd- duizenden kilometer groene kamerschermen tot gevolg gehad. Ook het rechttrekken van 90% van alle beken en beekjes, de afbraak van 25 duizend historische boerderijen en het wegploegen van 35 duizend kilometer zand- paden is de aantrekkelijkheid van ons land- schap absoluut niet ten goede gekomen. En nu zijn er de energietransitie en de woning- nood. Ruim honderdduizend hectare zonnepanelen zijn naar schatting nodig en die lij- ken toch vooral goedkoper op land te landen dan op de daken.

Het zou nog tot daaraan toe zijn als die honderdduizenden woningen zouden verrijzen op voormalige bedrijventerreinen en in mooie industriële monumenten, maar dat is duur en pas- en meetwerk. De meeste zullen verrijzen in weilanden en akkers, grenzend aan de eer- der gebouwde stads- en dorpsuitbreidingen. En dan overal dus ook tegen natuurgebieden aan, in Nationale Landschappen en zelfs tegen Nationale Parken aan. Het borstklopperige “wij Hollanders zijn goede ruimtelijke ordenaars” gaat opnieuw gelogenstraft worden.

Maar laat ik positief eindigen. Waarom geen ‘open ruimte heffing’ instellen, om het dichtgroeien van die open ruimte in ieder geval te remmen. Samen moeten we vrezen dat er 150.000 hectare open ruimte verloren gaat aan huizen, bedrijven, zonneparken en delfstoffenwinning. Dat is ongeveer de oppervlakte van de gehele provincie Utrecht… Als we op iedere vierkante meter een euro afromen heb je ineens 1,5 miljard euro beschikbaar voor verfraaiing van de resterende open ruimte. Maar misschien ook helemaal niet vreemd om per woning 2000 euro te tellen. Er komen er circa 900.000 dus dat is 1,8 miljard euro. De bedrijventreinen en zonneparken (wat in feite ook industrie is) zijn samen met delfstoffenwinning nog eens goed voor 120.000 hectare open ruimte die gaat verdwijnen. Stel, je rekent daar een tientje per vierkante meter, wat niet onredelijk lijkt, dan zitten we zo aan bijna 14 miljard voor groene kamerschermen om het resterende boerenland (houtwallen, singels).

Ons land zou minder vol en groter worden ervaren. Fijnstof en stikstof zouden door de kamerschermen worden opgenomen of uitgefilterd. De Bossenstrategie, die juist ten koste van de biodiversiteit en cultuur- historie dreigde gerealiseerd te worden, kun je zo uitvoeren in de vorm van groene kamer- schermen. Met het geld van de openruimte heffing kan zo 200.000 kilometer worden gerealiseerd.






Zeilschip Tres Hombres brengt cacao naar de Chocolademakers in Amsterdam


Zeilschip Tres Hombres brengt cacao naar de Chocolademakers in Amsterdam

bron: https://chocolatemakers.nl/blog/zeilschip

Het zeilschip Tres Hombres heeft – geheel onder zeil – weer een lading cacao bonen naar Amsterdam getransporteerd, voor het maken van nieuwe chocola.

Sinds 2012 brengt de Tres Hombres elk jaar een flinke lading cacao naar de chocoladefabriek van Chocolatemakers. Omdat er principeel alleen gevaren wordt via winddracht, kosten het vaak zo’n 3 en soms 4 maanden om de 25598 km van de Dominicaanse Republiek naar Nederland af te leggen.

De Chocolatemakers werken vanuit een duidelijk ideaal: “Wij willen de heerlijkste chocola maken – bij ons draait echt alles om smaak! En wij geloven dat genot nooit ten koste van mens of natuur mag gaan. Wij zijn ondernemers, en we ondernemen heel bewust. En wat blijkt? Onze sterke idealen dragen juist bij aan een betere smaak. Pure biologische ingrediënten, goed betaalde boeren die de tijd kunnen nemen voor het oogsten, drogen en fermenteren, je proeft het allemaal!”

Duurzaamheid geldt ook voor het transport in Europa. Twee keer per jaar komen fietsers uit Duitsland chocola halen, en brengen die 'nach die Heimat'.

Te verkrijgen bij: Ekoplaza, Drogist.nl en via de site van de Chocolatemakers.






Nieuw lokaal helden Bier van Gulpener: Oertarwe Blond


Nieuw lokaal helden Bier van GulpenerOertarwe Blond

bron: www.gulpener.nl/onze bieren

De duurzame brouwer Gulpener heeft een nieuwe biersoort aan de serie lokale helden bier toegevoegd: Oertarwe Blond is licht en fruitig, gemaakt van de lokale biologische emmertarwe van Graven Johannes en Leopold d’Ansembourg.

Inheemse oude granen zoals emmertarwe zijn goed voor de bodem en de biodiversiteit. Het hoeft niet bespoten te worden, want het heeft een natuurlijke afweer tegen ziektes. Mooi is het ook. In de biologische akkers van Leopold en Johannes kun je in het seizoen ook klaprozen en korenbloemen zien staan. Het is om romantisch van te worden.

O.a. te krijgen bij Jumbo.






De Nederlandsche Bank bouwt met CO2-neutraal beton


Nederlandse bank bouwt met CO2-neutraal beton

bron: www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws

Bij de productie van beton, komt veel CO2 vrij. De Nederlandsche Bank kiest voor een aanpak, om deze uitstoot bij de renovatie van het kantoor zo gering mogelijk te maken.

Bij de renovatie van het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt gerecycleerd beton nu ook geïnjecteerd met CO2. Dit CO2-neutrale beton wordt gebruikt bij de bouw van het kantoor. En dat is een wereldprimeur.

DNB is trots op deze nieuwste innovatie waarbij het beton dat uit het pand is gehaald, eerst wordt geïnjecteerd met CO2. Met hergebruik van grind, zand en cement uit het oude beton kan een CO2-reductie gerealiseerd worden van circa 75%. Met deze innovatie wordt nog een stap verder gezet en een CO2-neutrale betonproductie gecreëerd, door de CO2 af te vangen en deze blijvend op te slaan in het beton.






Duurzame vis via Fish Tales Foundation


Duurzame vis via Fish Tales Foundation

bron tekst: www.fish-tales.com

De Fish Tales Foundation is opgericht om de Fish Tales-missie te ondersteunen, onder andere via projecten op het gebied van visserijverduurzaming en consumentenbewustzijn. Samen vergroten we het wereldwijde aanbod van duurzame vis en zorgen we stap-voor-stap voor een betere wereld met gezondere oceanen.

Fish Tales begeleidt visserijgemeenschappen om duurzaam(er) te opereren en hiermee toegang te krijgen tot nieuwe markten. Zo wordt het wereldwijde aanbod van duurzame vis vergroot. Dit door onder andere het verduurzamen van kleinschalige visserijen en viskwekerijen. Fish Tales richt zich in het bijzonder op visserijgemeenschappen in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld Indonesië, Vietnam en de Malediven.

De producten zijn o.a. te verkrijgen bij Albert Heijn.






Recycling van MDF platen tot vezelplaten


Recycling van MDF platen

bron: Nieuwsbrief duurzaam ondernemen

Voor de productie van MDF- en HDF platen, kan ook gerecycleerd hout worden gebruikt. De Unilin Group kiest hiervoor. Het gaat om een nieuw technisch procede.

Voor het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels, bestaat vandaag nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recyclen. Het grootste deel hiervan wordt na gebruik (gemiddeld 14 tot 20 jaar) dus verbrand. Unilin is er nu in geslaagd om een nieuw innovatief proces te ontwikkelen, om deze houtvezels te recyclen en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal.

Tegen 2030 zou minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffenmix vervangen moeten zijn door gerecyclede vezels.






Boodschap paus e.a. voorbereiding Glasgow


UN climate change conference UK 2021

bron: ukcop26.org

Gezamenlijke boodschap van de Heilige Vader Franciscus, Zijne Heiligheid Bartholomeüs I, Oecumenisch Patriarch van Constantinopel, en Zijne Genade Justin Welby, Aartsbisschop van Canterbury, voor de bescherming van de schepping, 07.09.2021

Bescherming van de schepping, een gezamenlijke boodschap


Al meer dan een jaar ondervinden wij allen de verwoestende gevolgen van een wereldwijde pandemie - iedereen, arm of rijk, zwak of sterk. Sommigen waren meer beschermd of kwetsbaarder dan anderen, maar de snelle verspreiding van de infectie betekende, dat we van elkaar afhankelijk waren in onze pogingen om veilig te blijven. We realiseerden ons dat bij deze mondiale ramp niemand veilig is zolang niet iedereen veilig is, dat onze daden werkelijk van invloed zijn op anderen en dat wat wij vandaag doen, van invloed is op wat er morgen gebeurt. Dit zijn geen nieuwe lessen, maar we hebben ze opnieuw onder ogen moeten zien. Laten we dit moment niet verspillen. We moeten beslissen wat voor soort wereld we aan de toekomstige generaties willen nalaten. God gebiedt: "Kies het leven, opdat u en uw nakomelingen leven" (Deut. 30,19). We moeten ervoor kiezen om anders te leven; we moeten kiezen voor het leven. September wordt door veel christenen gevierd als Tijd van de Schepping, een gelegenheid om te bidden en zorg te dragen voor Gods schepping. Laten wij, nu de wereldleiders zich voorbereiden om in november in Glasgow bijeen te komen om te beraadslagen over de toekomst van onze planeet, voor hen bidden en nadenken over de keuzes die wij allen moeten maken. Daarom roepen wij, als leiders van onze kerken, allen op, ongeacht geloof of wereldbeschouwing, zich in te spannen om te luisteren naar de roep van de aarde en van arme mensen, eigen gedrag te onderzoeken en zich ertoe te verbinden zinvolle offers te brengen ter wille van de aarde die God ons heeft gegeven.

Het belang van duurzaamheid

In onze gemeenschappelijke christelijke traditie bieden de Schriften en de heiligen verhelderende perspectieven om zowel de realiteit van het heden te begrijpen als de belofte van iets groters dan wat wij nu ervaren. Het concept van rentmeesterschap - van individuele en collectieve verantwoordelijkheid voor onze door God gegeven begiftiging - biedt een vitaal uitgangspunt voor sociale, economische en ecologische duurzaamheid. In het Nieuwe Testament lezen we over de rijke en dwaze man die een overvloed aan graan vergaart en vergeet dat zijn leven eindig is (Lk. 12,13-21). We horen van de verloren zoon, die vroegtijdig zijn erfenis opneemt alleen om die te verkwisten en hongerig eindigt (Lk. 15,11-32). Wij worden gewaarschuwd tegen het kiezen van schijnbaar goedkope opties voor de korte termijn, voor het bouwen op zand in plaats van op rots, zodat ons gemeenschappelijk huis de stormen kan weerstaan (Mt. 7, 24-27). Deze verhalen nodigen ons uit tot een bredere kijk en tot erkenning van onze plaats in de lange geschiedenis van de mensheid.

Maar wij zijn in de tegenovergestelde richting gegaan. Wij hebben ons eigenbelang gemaximaliseerd ten koste van toekomstige generaties. Als we ons richten op onze rijkdom, zien we dat lange-termijn goederen, waaronder de overvloed van de natuur, worden verbruikt voor korte-termijn voordeel. Technologie heeft nieuwe mogelijk- heden voor vooruitgang geopend, maar ook voor de accumulatie van onbeperkte rijkdom, en velen van ons gedragen zich op een manier die weinig zorg toont voor andere mensen of de grenzen van de planeet. De natuur is veerkrachtig, maar kwetsbaar. We zijn nu al getuige van de gevolgen van onze weigering om te beschermen en te bewaren (Gen. 2, 15). Nu, op dit moment, hebben we de kans om berouw te tonen, om ons vastberaden om te keren, om de tegenovergestelde richting in te slaan. We moeten vrijgevigheid en eerlijkheid nastreven in de manier waarop we leven, werken en geld gebruiken, in plaats van zelfzuchtig gewin.

De gevolgen voor mensen die in armoede leven

De huidige klimaatcrisis spreekt boekdelen over wie wij zijn en hoe wij Gods schepping zien en behandelen. Wij worden geconfronteerd met een strenge gerechtigheid: verlies van biodiversiteit, aantasting van het milieu en klimaatverandering zijn de onvermijdelijke gevolgen van ons handelen, omdat we gulzig meer van de hulpbronnen van de aarde hebben verbruikt dan de planeet kan verdragen. Maar we worden ook geconfronteerd met een diepe ongerechtigheid: de mensen die de meest catastrofale gevolgen van deze misstanden dragen, zijn de armsten op deze planeet die het minst verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken ervan. Wij dienen een God van gerechtigheid, die zich verheugt in de schepping en ieder mens naar zijn beeld schept, maar die ook luistert naar de roep van arme mensen. Er is dus een aangeboren roep in ons om te reageren met smart wanneer we dit verwoestende onrecht zien.

Vandaag betalen we de prijs. Het extreme weer en de natuurrampen van de afgelopen maanden laten ons opnieuw met grote kracht en tegen hoge menselijke kosten zien dat de klimaatverandering niet alleen een uitdaging voor de toekomst is, maar ook een onmiddellijke en urgente kwestie van overleven. Overstromingen, branden en wijdverspreide droogtes bedreigen hele continenten. De zeespiegel stijgt, waardoor hele gemeenschappen gedwongen worden te verhuizen; cyclonen verwoesten hele regio's en verwoesten levens en middelen van bestaan. Water is schaars geworden en de voedselvoorraden zijn onzeker, waardoor miljoenen mensen in conflict en ontheemd raken. We hebben dit al gezien op plaatsen waar mensen afhankelijk zijn van kleinschalige landbouwbedrijven. Vandaag zien we het in meer geïndustrialiseerde landen, waar zelfs een geavanceerde infrastructuur buitengewone vernietiging niet volledig kan voorkomen.

Morgen kan het nog erger zijn. De kinderen en adolescenten van vandaag zullen catastrofale gevolgen onder- vinden als wij nu niet de verantwoordelijkheid nemen als "medewerkers van God" (Gen. 2, 4-7) om onze wereld in stand te houden. We horen vaak van jongeren die beseffen dat hun toekomst wordt bedreigd. In hun belang moeten wij ervoor kiezen anders te eten, te reizen, uit te geven, te investeren en te leven, waarbij wij niet alleen denken aan onmiddellijke belangen en winsten, maar ook aan toekomstige baten. We hebben berouw over de zonden van onze generatie. Wij staan naast onze jongere broeders en zusters over de hele wereld in toegewijd gebed en vastberaden actie voor een toekomst die steeds meer overeenstemt met Gods beloften.

De noodzaak van samenwerking

Tijdens de pandemie beseften we hoe kwetsbaar we zijn. Onze sociale systemen rafelden en we ontdekten dat we niet alles onder controle kunnen houden. Wij moeten erkennen dat de manier waarop wij geld gebruiken en onze samenleving inrichten, niet iedereen ten goede is gekomen. We voelen ons zwak en angstig, ondergedompeld in een reeks crises, gezondheid, milieu, voedsel, economie en maatschappij, die allemaal diep met elkaar verbonden zijn.

Deze crises stellen ons voor een keuze. Wij bevinden ons in een unieke positie: ofwel reageren wij erop met kortzichtigheid en winstbejag, ofwel grijpen wij ze aan als een kans voor bekering en verandering. Als wij de mensheid als een familie beschouwen en samen werken aan een toekomst die gebaseerd is op het gemeenschappelijk welzijn, kunnen wij in een heel andere wereld leven. Samen kunnen we een visie op leven delen waarin iedereen tot bloei komt. Samen kunnen we kiezen om te handelen met liefde, gerechtigheid en barmhartigheid. Samen kunnen we op weg gaan naar een rechtvaardigere en bevredigende samenleving, waarin de meest kwetsbaren centraal staan.

wapen paus franciscusMaar dit brengt met zich mee dat er veranderingen moeten komen. Ieder van ons moet individueel verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop wij onze hulpbronnen gebruiken. Deze weg vereist steeds nauwere samenwerking tussen alle kerken in hun inzet om zorg te dragen voor de schepping (het belangrijkste thema van deze boodschap).

Samen, als gemeenschappen, kerken, steden en naties, moeten wij een andere weg inslaan en nieuwe manieren van samenwerking ontdekken om de traditionele barrières tussen mensen af te breken, niet langer te wedijveren om de hulpbronnen en te beginnen samen te werken (zoals in de eerdere pauselijke encycliek Laudato Si' aangegeven).

Tegen degenen met grotere verantwoordelijkheden; het leiden van overheden, van ondernemingen, het in dienst nemen van mensen of het beleggen van fondsen, zeggen wij: kies voor winsten waarin mensen centraal staan; breng op korte termijn offers om de toekomst van ons allen veilig te stellen; word leiders in de overgang naar rechtvaardige en duurzame economieën. "Aan wie veel gegeven is, zal veel gevraagd worden" (Lk. 12,48).

Dit is de eerste keer dat wij drieën ons geroepen voelen om samen te wijzen op de urgentie van ecologische duurzaamheid, het effect daarvan op aanhoudende armoede en het belang van wereldwijde samenwerking. Namens onze gemeenschappen doen wij samen een beroep op het hart en de geest van iedere christen, iedere gelovige en iedere persoon van goede wil. Wij bidden voor onze leiders die in Glasgow bijeen zullen komen om te beslissen over de toekomst van onze planeet en haar bewoners. Opnieuw herinneren wij aan het Schriftwoord: "Kies het leven, opdat u en uw nakomelingen leven" (Deut. 30,19). Kiezen voor het leven betekent offers brengen en zelfbeheersing uitoefenen. Ieder van ons - wie we ook zijn en waar we ook zijn - kan een rol spelen in het veranderen van onze collectieve reactie op de ongekende dreiging van klimaatverandering en aantasting van het milieu.

Zorg dragen voor Gods schepping is een geestelijke opdracht die om een toegewijd antwoord vraagt. Dit is een kritiek moment. De toekomst van onze kinderen en van ons gemeenschappelijk huis hangt ervan af.

1 september 2021 Oecumenisch Patriarch Bartholomeus Paus Fransciscus Aartsbisschop van Canterbury, Justin






Een CO2-vrije Hoogovens via windmolens op zee




bron: P-Plus, 19 september 2021

De directie van Hoogovens maakte onlangs bekend, de brandstof kolen te gaan verruilen voor waterstof, geproduceerd uit duurzame elektriciteitsbronnen.

De wereldwijde staalindustrie produceert elk jaar ongeveer twee miljard ton staal, wat een uitstoot van meer dan drie miljard ton koolstofdioxide veroorzaakt. Hiermee is de staalproductie verantwoordelijk voor 7 procent van de uitstoot van broeikasgassen op de hele planeet.

In plaats van koolstof te gebruiken om de zuurstof uit het ijzererts te verwijderen, waardoor CO2 ontstaat, kan ook waterstof gebruikt worden om H2O (water) te creëren, dat wil zeggen water. In de zomer van 2021 presenteerde een Zweeds project als eerste CO2-neutraal staal in een proeffabriek. Als deze techniek op grote schaal zou worden toegepast, zou het de uitstoot van de staalindustrie met maar liefst 90 procent kunnen verminderen. Het gaat om een systeem waarbij in plaats van cokes waterstofgas in de schacht van de hoogoven gaat. Binnenin vindt een proces plaats dat bekend staat als "directe reductie". De oven bereikt ongeveer vijftienhonderd graden, wat niet heet genoeg is om het ijzer te smelten; als resultaat is het "direct gereduceerde ijzer" dat eruit komt nog steeds solide. Het bevat bijna geen koolstof, dus het gaat in een vlamboogoven; een vat dat bouten van elektriciteit tussen interne elektroden doorlaat. Daar wordt het samen met een beetje steenkool gesmolten, waardoor staal (en een klein beetje CO2) wordt geproduceerd. De ouderwetse methode stoot in elke fase een hoop koolstof uit; het nieuwe proces stoot zo min mogelijk uit.

Er is snel een hardwerkende regering nodig die de Hoogovens gaat helpen met het versnellen van vergunningen, het beschikbaar maken van voldoende waterstof op zee.






Broeikasgas CO₂ ingezet als vervanging van aardolie




bron: Duurzaam ondernemen

Covestro heeft samen met Advanced Polymer Technology en Polytan de Poligras Tokyo GT veldhockeyvloer ontwikkeld. Die werd o.a. gebruikt als vloerbedekking in de hockeyvelden tijdens Tokyo2020, en bevat een polyurethaangrondstof, geproduceerd op basis van CO₂. De hockeyvloer is voor 60% gemaakt van hernieuwbare suikerrietgarens. De dempende ondervloer daaronder is op zijn beurt volledig gemaakt uit gerecycleerd rubber. De CO₂-technologie wordt specifiek gebruikt voor de productie van het bindmiddel voor deze laag. Het duurzame nieuwe materiaal, cardyon® genaamd, is een polyol dat geproduceerd wordt op basis van CO₂ als grondstof. Met behulp van chemische katalysatoren wordt in het productieproces de reactie tussen CO₂ en een conventionele grondstof aangestuurd om op een zuinigere en duurzamere manier polyolen te produceren, waarbij de CO₂ stevig chemisch in het eindproduct wordt ingebonden.

Door CO₂ in te zetten als grondstof, kan het gebruik van fossiele grondstoffen op basis van aardolie in dit polyol met een vijfde worden verminderd. Zo levert Covestro bij tot het behoud van hulpbronnen, de circulaire economie en het sluiten van de CO₂-kringloop.






Zelfvoorzienende energieopslag met zeezoutbatterij



Het Wezepse bedrijf Dr. Ten BV en de gemeente Oldebroek hebben samen een duurzame primeur. Vanaf gisteren (15 april) is de pilot gestart met het opslaan en gebruik van duurzame energie. Via de zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf wordt er stroom opgewekt. De zeezoutbatterij kan de opgewekte stroom opslaan.

De zeezoutbatterij (zoutaccu) is een duurzame batterij, gemaakt van zout, mineralen en grafiet uit o.a. Nederland en Israël. De batterij is recyclebaar en schoon. De zoutbatterij gaat vele malen langer mee dan andere batterijen. In testen kon de zeezoutbatterij 64.000 keer laden, dat is ongeveer 10 keer meer dan andere batterijen.






VNO-NCW lobby saboteert wetgeving MVO



Ondernemersvereniging VNO-NCW saboteert nieuwe wetgeving voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, stelt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Die ngo onderzocht de lobby-uitingen van de ondernemersvereniging en zijn Europese partner BusinessEurope. VNO-NCW zou zich in eigen land voordoen als voorvechter van nieuwe Europese wetgeving, maar in Europa snelle verandering tegenwerken.

Dit zegt SOMO-onderzoeker Jasper van Teeffelen na het napluizen van bijvoorbeeld brieven van de ondernemers aan de Tweede en Eerste Kamer, het Europees Parlement en Eurocommissarissen. Volgens Van Teeffelen was VNO-NCW voorheen fervent tegenstander van wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar verschoof de organisatie in 2020 van standpunt. Deze “draai” zou deel uitmaken van een uitgekiende lobbystrategie. “Nu het verhinderen van nieuwe wetgeving politiek onhaalbaar is geworden, verschuift de focus van naar het vertragen en verzwakken van wetgeving voor verantwoord ondernemen.”

Partnerorganisatie BusinessEurope vertraagt niet alleen, maar probeert nieuwe wetgeving helemaal van tafel te krijgen, volgens SOMO. "Dat biedt VNO-NCW de mogelijkheid om handig mee te liften op de felle tegenlobby van BusinessEurope om voortgang op dit dossier zoveel mogelijk te vertragen en af te zwakken".






Hergebruik katoenvezel voor nieuwe kleding



Een herwonnen katoenvezel die aanvoelt als echt katoenpluis, er uit ziet als organische katoen en een nog even lange en sterke vezels heeft als het originele natuurproduct. Dat is wat Pals Brust van Upset dit jaar de wereld gaat leveren, in industriële hoeveelheden. De oud-topman van C&A ontwikkelde een doorbraaktechnologie die zelfs elastaan uit spijkerbroeken verwijdert. “We gaan 40 miljoen kilo per jaar leveren. Als je de milieu-impact daarvan afzet tegen eenzelfde hoeveelheid virginkatoen dan besparen we 55 miljoen kilo CO2 per jaar. Plus een waterbesparing van 225 miljard liter op jaarbasis”, belooft Brus.

Upset wil ook een techniek introduceren die in staat is om elastaan uit stoffen te verwijderen, dat erin is verwerkt om bijvoorbeeld denim elastisch te maken. “Onze organische recycling is een breakthrough technology. Met onze Purfy techniek verwijderen we dan naast deze elastaan ook de chemicaliën die in stoffen zijn verwerkt om ze strijkvrij of glanzend te maken. We werken in India aan de logistiek om de waardeketen op deze manier circulair te maken.”






Nieuwe post-hbo opleiding Waterstof



Waterstof: het is een van de oplossingen die genoemd wordt als het gaat over de energietransitie. Om ervoor te zorgen dat er voldoende waterstofspecialisten zijn voor de toekomst, sloegen zakelijk dienstverlener Brunel en energie-businessschool Energy Delta Institute (EDI) de handen ineen en lanceerden ze de post-hbo opleiding Waterstof.

De post-hbo opleiding Waterstof duurt negen maanden, waarbij de deelnemers ondergedompeld worden in de technische, economische en juridische kanten van waterstof. Binnen de drie deelgebieden van de post-hbo opleiding komen er een aantal specifieke onderwerpen aan bod, zoals de energietransitie, de waterstofwaardeketen, transport, regelgeving en systeemintegratie.






Elektrische auto slecht voor mens en milieu



Overheden en bedrijven zien de grootschalige introductie van elektrische auto’s als essentieel onderdeel van de energietransitie. Maar de stijgende vraag naar batterijen voor deze voertuigen heeft verwoestende gevolgen voor gemeenschappen en het milieu. In het rapport ‘The battery paradox‘ analyseert SOMO de gevolgen van de ‘electric vehicle boom’ en onderzoekt alternatieven om de uitstoot van het vervoer over de weg te verminderen.

Lithium-ion batterijen staan aan de basis van de elektrische auto-hausse. De stijgende vraag naar de mineralen die nodig zijn voor de productie ervan — lithium, kobalt, nikkel, grafiet en mangaan — zal de komende jaren leiden tot een ongekende toename van de mijnbouw, tegen een hoge milieubelasting. Gemeenschappen over de hele wereld ondervinden nu al de gevolgen van deze wereldwijde run op mineralen, variërend van ernstige vervuiling en waterschaarste tot gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid en landconflicten.

Het rapport ziet gezien de hoeveelheid grondstoffen die voor elke auto moet worden gewonnen, simpelweg geen manier om dit model duurzaam te maken. Daarnaast is het ontwerp van lithium-ion batterijen, niet geoptimaliseerd voor hergebruik.






Nederlandse kiezers; economische groei en natuurbescherming hand in hand



In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen heeft onderzoeksbureau Ipsos de mening van Nederlanders gepeild over het thema ‘natuur in Nederland’. Uit de representatieve* enquête, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF), blijkt onder meer dat de helft (56%) van de kiezers vindt dat een volgend kabinet moet zorgen dat economische groei en natuurbescherming en -herstel in Nederland samengaan.

60% van de CDA-stemmers en 53% van de VVD-stemmers vindt dat economische groei en natuurbescherming samen moeten gaan. Ook meer dan 60% van SP-stemmers en 55% van de PvdA-stemmers zijn het hier (helemaal) mee eens, tegenover ruim een derde (35%) van de PVV-stemmers. Van GroenLinks- en D66-stemmers zijn respectievelijk 80% en 66% van mening dat economische groei en natuurbescherming hand in hand moeten gaan. Ook blijkt dat bijna de helft (49%) van de Nederlanders in het stemhokje het belang van de Nederlandse natuur mee laat wegen. Kirsten Schuijt, directeur van WWF-NL: “De politieke partijen kunnen hier niet omheen. We hebben dan ook juist met deze verkiezingen in het vooruitzicht echt draagvlak om samen ‘groen’ uit de crisis te komen.

Ideeën die in dit beeld passen zijn het koppelen van huizenbouw aan meer ruimte voor natuurgebieden in de woonomgeving, vergroening van daken, natuurinclusief bouwen en bouwen op water (drijvende huizen).






Handhaving duurzaamheidsclaims door ACM



Na consultatie is de Leidraad duurzaamheidsclaims van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) definitief. Met deze Leidraad legt de ACM aan de hand van vijf vuistregels uit hoe bedrijven kunnen voorkomen dat hun duurzaamheidsclaims onduidelijk, onjuist of misleidend zijn voor consumenten. De ACM gebruikt deze uitgangspunten bij haar handhaving. Een van de vuistregels is, onderbouw claims met feiten.

Dit o.a. omdat tot nu toe veelvuldig gebruik gemaakt werd van termen als biologisch, ecologisch, milieuvriendelijk, zonder enige onderbouwing. Ook worden veelal misleidende afbeeldingen gebruikt zoals groene bomen op producten, die met natuur of ecologie niets te maken hebben.






HVO zorgt voor grote besparing CO2 uitstoot


Het internationaal transportbedrijf Van Heugten Transport in Scherpenzeel biedt haar klanten daarom de mogelijkheid om goederen te vervoeren met HVO-brandstof in de tank. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil.

Dit is een synthetische diesel die wordt gemaakt van afval- en reststromen, waarbij de biomassa wordt behandeld met waterstof. HVO is een directe vervanger voor fossiele dieselolie, die zonder aanpassingen aan voertuigen gebruikt kan worden.

Van Heugten kan ook kiezen voor rijden op LNG of CNG of elektrisch rijden. Maar bij LNG en CNG heb je te maken met erg fluctuerende brandstofprijzen, terwijl elektrische trucks enorm duur zijn en ook geen grote actieradius hebben. Daarom vind ik HVO-brandstof op dit moment het beste alternatief.’ HVO is vermengbaar met dieselolie, waardoor diverse soorten blends kunnen worden aangeboden. Wie kiest voor HVO 100 kan een CO2-besparing van bijna 100 procent realiseren. Op langere termijn ziet het bedrijf waterstof als enigste serieuze optie voor de toekomst van de transportsector.






Olie uit algen alternatief voor palmolie


Olie uit algen kan het vermaledijde palmolie deels vervangen. Unilever zet de eerste stap door een overeenkomst te tekenen met Solazyme, een producent van algenolie.

Beide bedrijven werken al jaren samen om een algenolie te ontwikkelen die Unilever kan gebruiken in onder andere zeep van Dove en lotion van Vaseline. De olie wordt gewonnen uit gekweekte algen.

Palmolie geldt als de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en wordt gebruikt bij het maken van allerlei voedingsmiddelen, maar ook in biodiesel en producten als zeep en lippenstift.

Maar het gebruik van palmolie is omstreden. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt in landen als Indonesië en Maleisië op grote schaal tropisch regenwoud gekapt en platgebrand. Dat leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen. In de hele Europese Unie is het gebruik van palmolie voor biobrandstof sinds 2006 met 365 procent gestegen.






Statiegeld op blikjes, eindelijk



Per 31 december 2021 wordt eindelijk statiegeld op blikjes ingevoerd. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft hiertoe besloten, omdat het aantal weggegooide blikjes in het milieu alleen maar is toegenomen, terwijl het de bedoeling was dat er minder zwerfblikje zouden zijn. Waar en hoe de blikjes straks ingeleverd moeten worden, moet nog uitgewerkt worden. Dat is volgens de staatssecretaris aan de producenten en de supermarkten. Te denken valt aan een systeem van shredderautomaten in supermarkten.

Producenten en supermarkten hebben zich jarenlang verzet tegen het uitbreiden van het statiegeld. Het is duur en ingewikkeld, en het levert volgens hen te weinig op. Maar volgens Van Veldhoven is statiegeld het juiste middel om zwerfafval te voorkomen.






LTO Nederland, consument wil wel, maar betaalt nog niet voor verduurzaming



Een blijvend actueel onderwerp, al verschillende keren aangekaart door het CDA Kamerlid Jaco Geurts en iedere keer weer in het nieuws door de acties van Farmers Defense Force. Boeren krijgen te weinig betaald voor hun producten. LTO zet zich al sinds 2011 in voor een betere marktpositie voor boeren en tuinders, en heeft aan een wetsvoorstel meegewerkt ‘Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven’. Boeren en tuinders willen wel, maar kunnen het niet alleen. Uit een consumentenonderzoek van LTO blijkt dat consumenten ook best willen bijdragen. 62% van de respondenten wil de kiloknallers zo snel mogelijk uit de schappen hebben. Maar slechts 24% bestudeert het etiket echt op duurzaamheid. De wil is er, maar dit merkt de boer nog niet in de portemonnee.

Het CBS berekende dat de inkomstenbesteding aan voedsel dalende is, in 2018 slechts 8%. In vergelijking met ander Europese landen geeft Nederland relatief weinig uit aan voeding. Nederland bungelt onderaan met de ontwikkeling van voedselprijzen ten opzichte van de ons omringende landen. Het inkomen van boeren en tuinders moet verbeteren. Uit de liquiditeitsmonitor die elk kwartaal wordt opgesteld door de WUR, LNV en ABN AMRO blijkt dat veel boeren weinig geld in kas hebben. Veel melkveehouder staan rood, terwijl van herstel nog geen sprake is. Ook de akkerbouw heef het zwaar. ABN AMRO stelt zelfs dat melkveehouders ‘bijna niets’ verdienen.

Aan de kostenkant is de situatie onhoudbaar: de overheid en afnemers stellen steeds meer eisen, maar de verkoopprijs stijgt niet mee. LTO vindt inzet voor een beter inkomen en een eerlijke prijs voor de producten van boeren en tuinders dan ook hard nodig. Als consumenten willen bijdragen met een hogere prijs, dan moeten ook de supermarktketens hun verantwoordelijkheid nemen. 58% van de respondenten is van mening dat Nederlandse boeren en tuinders geen eerlijke prijs voor hun producten krijgen van de supermarktketens. De retail claimt dat hun marge 3% is en wijzen naar de schakels tussen producent en supermarkt. De ACM doet onderzoek naar de margeverdeling in zes ketens: uien, tomaten, melk, witte kool/zuurkool, varkensvlees en aardappelen. Voor LTO is het duidelijk dat ook de retail - net als de consument - hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de vraag naar hogere productiestandaarden.






De eerste Nederlandse sojadrink is nu verkrijgbaar!


Onder de naam van De Nieuwe Melkboer is op 7 november jl. de eerste lokale Nederlandse sojadrink op de markt gebracht. Een sojadrink die gemaakt is van sojabonen die op Nederlandse bodem zijn geteeld. De Nieuwe Melkboer bestaat uit twee nieuwsgierige boerenzonen, Bart en Tom Grobben.

Samen hebben wij 3 jaar geleden besloten om een nieuwe (melk)weg in te slaan met ons melkveebedrijf; een plantaardige weg wel te verstaan. We zijn begonnen met het inzaaien van een halve hectare Nederlandse soja op onze boerderij in Twente.

Drie jaar later kunnen wij met gepaste trots aankondigen dat onze Nederlandse sojamelk binnenkort verkrijgbaar is! Een geheel nieuwe melk-weg. De Nederlandse sojamelk is per 7 november in Oost Nederland voor horecazaken beschikbaar bij ‘Bolscher Meer Dan Vlees’ en bij ‘Aanstreekelijk’ voor consumenten.






Bouw pilot plant voor productie eiwitten uit CO2 en waterstof voor veevoer


Het biotechbedrijf Deep Branch gaat op de campus een pilot plant bouwen voor de productie van eiwitten uit CO2 en waterstof, met behulp van micro-organismen.

‘Pluimvee en kweekvis in Europa worden gevoerd met vismeel en soja, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika’, zegt Peter Rowe, medeoprichter en CEO van Deep Branch. ‘Bepaald niet duurzaam, omdat de zeeën worden leeggevist en het regenwoud aangetast.

Wij kunnen met CO2, water, waterstof en micro-organismen hoogwaardige eiwitten maken die specifiek geschikt zijn als grondstof voor veevoeder. Een procedé waarmee de CO2-uitstoot in vergelijking met de huidige gebruikte eiwitbronnen met meer dan 90 procent daalt.’ Dit alles op het Chemelot Industrial Park, waar ruimte voor een grootschalige productiefaciliteit is en voldoende grondstoffen beschikbaar zijn.






Nederland waterstofland


Een investering van 9 miljard moet leiden tot een vooraanstaande positie in Europa. Noord-Nederlandse bedrijven hebben een investeringsplan gepresenteerd aan diverse kamerleden, dat uitgaat van behoud van ca. 66.000 bestaande banen in de gasinfrastructuur, en 25.000 (in 2030) tot 41.000 (in 2050) nieuwe banen in bijvoorbeeld onderhoud en operaties. Internationale bedrijven als Engie, Equinor, Gasunie, RWE, Shell, en Vattenfall, maar ook het MKB hebben zich voor diverse waterstofprojecten in toenemende mate gecommitteerd.

De ervaring en investeringen in Noord-Nederland – de Hydrogen Valley als proeftuin – zijn de opmaat naar een landelijke invulling en spilfunctie voor Nederland in Europa.

Groene waterstof als grondstof en brandstof is nodig om de Nederlandse en mondiale klimaatdoelstellingen te halen en tegelijkertijd een verbeterde luchtkwaliteit te bewerkstelligen. Noord-Nederland heeft de afgelopen jaren vol ingezet op de ontwikkeling van waterstof eco-systemen. Het heeft dan ook Europese erkenning gekregen (FCH JU) en wordt inmiddels aangemerkt als de leidende Hydrogen Valley in Europa: een volwaardig ecosysteem van groene waterstof, van productie, transport tot gebruik in industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving.

Juist nu de economie een boost nodig heeft en de klimaatdoelstellingen worden aangescherpt, biedt waterstof een kans voor Nederland om de transitie van aardgas naar duurzaam te maken.






ACM doet oproep einde te maken aan misleidende informatie duurzaamheid


De Autoriteit Consument & Markt ACM, roept bedrijven op geen misleidende claims en logo’s te gebruiken, en het aantal duurzaamheidskeurmerken te verminderen. De ACM gaat hier ook strenger op handhaven.

Daarnaast roept de ACM de wetgever op om keurmerken aan strengere regels te binden, bijvoorbeeld met verplichte accreditatie. Dit stelt de ACM in Signaal, haar jaarlijkse oproep aan de politiek. Het verschijnsel ook wel bekend als ‘Greenwashing’ blijft maar toenemen.

Zo gebruiken bedrijven de bekende claim voor duurzaam papier FSC Mix, op huishoudrollen, terwijl hier maar 20% FSC gecertificeerd materiaal in zit. De marktwaakhond constateerde al in 2016, dat er sprake was van een wildgroei aan keurmerken en logo's, en daardoor worden keurmerken uiteindelijk betekenisloos voor de consument. Volgens de ACM is er sindsdien geen vooruitgang geboekt. Een ander voorbeeld zijn de CO2-certificaten die worden gekocht bij vliegtickets of autobrandstof. Het is voor consumenten lastig na te gaan, of deze certificaten betrouwbaar en onafhankelijk zijn.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, blijkt dat zes op de tien Nederlanders interesse heeft in informatie over duurzaamheid. Mensen en bedrijven vinden het steeds belangrijker om duurzame keuzes te maken, keurmerken en logo’s spelen daarin een belangrijke rol. Martijn Snoep: bestuursvoorzitter van de ACM: “Informatie van bedrijven over duurzaamheid moet eerlijk en begrijpelijk zijn. Alleen dan kunnen mensen weloverwogen keuzes maken tussen producten en diensten. Keurmerken, claims en logo’s helpen om goede keuzes te maken. Maar dan moeten de beloftes die ze doen wel worden waargemaakt.”

Zie verder nieuwsbericht autoriteit Consument & Markt






Consortium Gasunie, Groningen Seaports, Shell, start grootste groene waterstofproject Europa



De planvorming is gestart van het project NortH2: de productie van groene waterstof, die met behulp van stroom door een megawindpark op zee wordt opgewekt, tot 3 gigawatt in 2030. Hiermee wordt invulling gegeven aan de doelstellingen van het klimaatakkoord.

De ambitie is door te groeien tot 10 Gigawatt in 2040. Dit is omgerekend het elektriciteitsgebruik van ongeveer 12 miljoen Nederlandse huishoudens.


De groene waterstofproductie zal in dat jaar oplopen tot 800.000 ton, oorspronkelijk in de Eemshaven, later ook op zee. Het project wordt gesteund door de Provincie Groningen en kijkt momenteel naar nieuwe partners.

Met dit project, wordt de aardgasstructuur van Gasunie, die momenteel vooral wordt gebrukt voor aardgas en groen gas, gebruikt voor opslag en transport van waterstof.






Convenant verbindt natuurversterking met windenergie op Noordzee


O.a. de partijen Tennet, Eneco, Van Oord, Natuur & Milieu en De Stichting Noordzee, hebben het Convenant ‘De Rijke Noordzee’ gesloten. Dit met het doel”: een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie, met een rijke natuur. Windparken als kraamkamers voor de onderwaternatuur.

Bestaande en nieuwe windparken, zullen worden gecombineerd met natuurversterkingsprojecten zoals het installeren van kunstmatige riffen, het ter beschikking stellen van schepen, en het uitvoeren of mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek.


Hiervan zullen o.a. platte oesters, koudwaterkoraal, blauwe mosselen en zandkokerwormen van profiteren. De Nationale Postcode Loterij zet zich ook in duurzaamheidsdoelen. Dit fonds steund De Rijke Noordzee met een bijdrage van ruim € 8 miljoen uit het Droomfonds.






Partner van het Utrecht Sustainability Institute


Triple P Solutions is partner geworden van het Utrecht Sustainability Institute. De regionale kennis- en innovatiemakelaar op het gebied van verduurzaming van stedelijke gebieden. Aan de wieg van dit instituut stond Jacquelline Cramer, de voormalige minister van milieu en strategisch adviseur bij het instituut. Het USI verbindt regionale kennis met duurzaamheidsambities van overheden, instellingen en bedrijven.

Dit door innovatie- en onderzoeksprojecten op te zetten en de kennis en oplossingen die deze projecten voortbrengen uit te dragen. Een van de speerpunten van het instituut is de circulaire economie, die bij volledige invoering, zal zorgen voor een maatschappelijke revolutie. Nederland is één van de pioniers op het gebied van deze nieuwe manier van produceren en consumeren.






Waterstof: aardgasnet geschikt, productie door zonnepanelen


Het fijnmazige aardgasnet in Nederland blijkt geschikt te zijn voor waterstof. Vanuit de Eemshaven in Groningen kan met de energie van windparken op zee waterstof gemaakt worden. Dat is goedkoper dan het compleet nieuw bouwen van elektriciteitsmasten of het opslaan van elektriciteit in batterijen. Zie: website p-plus
Na 10 jaar onderzoek en ontwikkeling, stellen onderzoekers van de Belgische universiteit KU Leuven met een speciaal zonnepaneel waterstofgas uit vocht in de lucht te kunnen maken.

Een andere hoopvolle en positieve ontwikkeling zijn zonnepanelen die groene waterstof produceren. Na 10 jaar ontwikkeling is het gelukt uit één zonnepaneel tot 250 liter waterstof per dag uit waterdamp te produceren. Twintig van deze waterstof producerende zonnepanelen kunnen een gezin gedurende een jaar van voldoende stroom en warmte voorzien, zie: installatiejournaal.nl


Onderzoekers in Californië hebben het antwoord gevonden in panelen die stroom en waterstof kunnen produceren. Aan de Lawrence Berkeley National Laboratory (LBL) in Californië zijn is een nieuw type zonnecel ontwikkeld. Het is een zogenaamde hybride fotovoltaïsche cel die zowel elektriciteit als waterstof kan produceren. Zonnepanelen met deze cellen kunnen niet afgenomen stroom overdag omzetten in waterstof en opslaan.






Duurzame webshop babyproducten


Wegwerp luiers zijn een product van de laatste decennia, in het verleden waren er alleen wasbare luiers. Het gebruik van wegwerpluiers zorgt voor een groot gebruik aan grondstoffen, vinden steeds meer ouders bezwaarlijk.

De webshop www.mooregreen.nl doet hier wat aan, door het de aankoop van wasbare wegwerpluiers – in een moderne versie – weer mogelijk te maken. Op de site zijn ook andere duurzame baby artikelen te vinden zoals romper verlengertjes en spuugdoekjes.






Ontwikkelingen Plastic Pact en recycling kunststoffen


Brancheorganisatie Holland Bioplastics heeft besloten, het Plastic Pact NL niet te ondertekenen. Het Plastic Pact zoals overeengekomen, heeft als doel de huidige lineaire economie om te zetten in een circulaire economie wat betreft het gebruik en de productie van kunststoffen.
Holland Bioplastics ziet het pact als gemiste kans voor stimulering van een nieuwe generatie bio plastics en alternatieve verwerkingsmethoden, zoals industrieel composteren.

De hoogleraar Peter Rem van de Technische Universiteit Delft, gaf onlangs aan dat grote fabrikanten van kunststoffen welbewust het recyclen van kunststoffen bemoeilijken (bron www.p-plus.nl). Om de eigen omzet te beschermen, worden componenten aan plastics toegevoegd die een kwalitatief hoogwaardig tweede leven van kunststoffen bijna onmogelijk maken. Dit zijn o.a. additieven die schadelijk zijn voor recycling en de plastics degraderen. Dit terwijl er inmiddels een goed retoursysteem functioneert.






Verbod palmolie plantages Indonesië


De Indonesische president Joko Widodo heeft de aanleg van nieuwe palmolieplantages in het regenwoud voor een periode van 3 jaar verboden. Ook moeten alle bestaande vergunningen voor palmolie worden herzien.

De Indonesische milieugroep Walhi (Friend of the Earch Indonesia) is positief over dit besluit, al had ze liever gezien dat de periode voor 25 jaar had gegolden.

Palmolie zit bijna in alle levensmiddelen, maar is vaak niet nodig. Olijf- zonnebloemolie en raapzaadolie kunnen net als vroeger ook prima voor koekjes e.d. gebruikt worden, naar grootmoeders recept. Daarnaast wordt palmolie ook veelvuldig gebruikt als biobrandstof in auto’s.






Strengere criteria duurzame palmolie


Een aantal grote investeerders in duurzame palmolie, waaronder CALPERS en CERES, hebben aan de ronde tafel voor duurzame palmolie (RSPO) gevraagd de criteria te verscherpen.

Er wordt onder andere verzocht om een verbod op het kappen van bossen met een hoog koolstofgehalte en het vervangen daarvan door palmolie bomen.

Daarnaast, betere procedures om mensenrechten te beschermen op plantages, betere controle op de regels om te voorkomen dat RSPO gecertificeerde bedrijven in opspraak komen. Ook wordt er verzocht te voldoen aan de principes op het gebied van "Free and Fair Labor in Palm Oil Production". Bij het niet voldoen hieraan, zullen de investeerders gedwongen worden om alternatieve verificatie methoden te ontwikkelen.


Mede op basis hiervan heeft de algemene ledenvergadering van de RSPO heeft op 15 november 2018 haar standaard, de "Principles and Criteria", herzien. De aangescherpte standaard stelt strengere eisen aan de palmoliesector: zero-deforestation, zero-peat en zero-exploitation. Dit laatste betreft met name arbeidsomstandigheden en landrechten. Wat betreft zero-deforestation: tot nu toe was volgens de normen alleen zogenaamd High Conservation Value bos beschermt tegen het kappen voor palmolieplantages. Met de nieuwe regels gelden striktere eisen en mag in het algemeen geen bos meer gekapt worden voor palmolie.






Richtlijn Maatschappelijk Verantwoord Inkopen



Duurzaam inkopen is levert inkoop een essentiële bijdrage aan het MVO-beleid van een organisatie. De internationale richtlijn ISO 20400 geeft het maatschappelijk verantwoord inkoopproces een grote stimulans.


Voordelen zijn: Creëert businesskansen en leidt tot duurzame producten en diensten, geeft input voor het maatschappelijk jaarverslag en de niet-financiële paragraaf, is geschikt voor alle type organisaties, zowel profit als non-profit.






Nieuwe FSC- en ISO normen van kracht in 2018



In 2018 worden 2 belangrijke nieuwe normen op certificeringsgebied van kracht, de ISO 9001 en -14001 en de FSC 40-004 V3. Voor de FSC standaard is nog maar 3 maanden tijd! De nieuwe ISO norm moet voor 15 september 2018 geïmplementeerd zijn, de FSC-40-004 V3 uiterlijk 31 maart 2018. Anders verliest een organisatie het certificaat.

Triple P Solutions kan u ondersteunen, om deze certificaten op korte termijn in de bedrijfsvoering te verwerken.


Tenslotte is vanaf 1 maart 2018 de herziene Trademark standaard (logo standaard) FSC-STD-50-001 V2-1 van kracht, wat van invloed is op het gebruik van FSC logo’s.






Biologisch afbreekbaar plastic leidt tot plastic soep




Niet al het biologisch afbreekbare plastic is goed voor het milieu. 150 organisaties hebben gevraagd om het van de markt halen van zogenaamd OXO-degradable plastic, omdat dit leidt tot nog meer plastic soep.

Fabrikanten geven aan dat het materiaal wordt omgezet in onschadelijke kleine deeltjes… Het materiaal desintegreert weliswaar, maar dat komt omdat er metaalzout in verwerkt is.

Dat zorgt ervoor dat het plastic door contact met zuurstof (vandaar oxo) snel uit elkaar valt in minuscule deeltjes. Daardoor zie je het niet meer, maar het is er nog wel, ook in het zeewater. Bij de afbraak van deze oxo degradables ontstaan schadelijke stoffen net zoals bij conventioneel plastic. Geen beste oplossing dus. Ondertekenaars zijn o.a. PepsiCo, Unilever, WWF and Gulf Petrochemicals. Inmiddels heeft Frankrijk het gebruik van dit soort plastics al verboden.






Lezing Voedselvoorziening en migratie




De VVM, Vereniging van Milieuprofessionals, organiseerde onlangs een lezing over het onderwerp Voedselvoorzing en migratie getiteld ‘Sustainable Civilisation’. Deze werd gegeven door Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Een zeer interessante lezing waarin Klaas inging op verbanden tussen migratie en voedselvoorziening met wereldwijde milieuproblemen als landgrabbing, de rol van banken, droogte in Syrië door het oppompen van grondwater als oorzaak van de burgeroorlog de rol multinationals waaronder voedselconcerns.






Nieuwe standaard voor de circulaire economie




In de zomer van 2017 heeft het Britse Standaard Insituut (BSI) de eerste wereldwijde standaard voor de circulaire economie uitgebracht.

Bij de ontwikkeling waren een aantal belangrijke organisaties betrokken zoals de Ellen MacArthur Foundation, Tata Steel, University College London, Greater London Authority, Department fort he environment, BAM Construct UK.

De standaard gaat van het basis principe uit dat bij de productontwikkeling ervoor wordt gezorgd dat het afvalproduct zoveel mogelijk hergebruikt wordt, oftewel no waste. Een van de andere belangrijke peilers is het gebruiken, eventueel huren of leasen van producten in plaats van het kopen, zodat producenten zo hoogwaardig mogelijke producten maken.

Voor meer info, zie: 'Circular Economy': an introduction






Succesvolle certificering MVO



People Planet Prosperity

Na een begeleidingstraject door TPS, heeft Brand Energy & Infrastructure Services in het voorjaar van 2017 het certificaat MVO Prestatieladder niveau 2 behaald. Van harte gefeliciteerd!

Brand streeft ernaar op termijn door te gaan naar de niveaus drie en vier.






ISO 2015 update behaald




In oktober heeft Van Aalsburg Griendhouthandel met behulp van een adviestraject van Triple P Solutions, in een keer de update gehaald naar de ISO 9001 en 14001 2015.

Voor de organisatie zijn daarbij een aantal verbeteringen doorgevoerd zoals een stakeholderinventarisatie waarbij de wensen van belangrijke klanten in kaart zijn gebracht. Daarnaast is een risico-inventarisatie doorgevoerd vanuit een nieuwe aanpak gebaseerd op de uitgevoerde activiteiten.

Aan de hand hiervan zijn maatregelen genomen om de risico’s te beheersen. Daarnaast zijn tegelijkertijd kansen geïnventariseerd, die de mogelijkheid geven om de omzet te verhogen of nieuwe markten aan te boren.






Gezondheidscheck woning


Al een tijdje houdt Triple P Solutions zich bezig met gezond wonen en werken, een onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een gezonde omgeving zorgt ervoor dat mensen zich geestelijk en lichamelijk beter voelen, beter slapen etc. In geval van kantoorwerk neemt de productiviteit toe en het ziekteverzuim af. Hiervoor is een nieuw instrument ontwikkeld, de Gezondheidscheck Woning.

Tijdens een ongeveer 2 uur durend onderzoek, wordt op de locatie gekeken naar o.a. ventilatie, straling, schimmels, samenstelling water en het soort bouwmaterialen.

Na de gezondsheidscheck, kunt u kiezen voor een plan van aanpak, waarin gedetailleerde maatregelen worden voorgesteld zoals: een verbeterde ventilatie, het verminderen van straling (DECT, zendmasten in de buurt), het gebruik van verven en bouwmaterialen, aanpak schimmels, plaatsen waterfilters etc. Deze check kan ook in een kantoorsituatie worden toegepast.

Eventueel kunnen de te nemen maatregelen op de kantoorlocatie van Triple P in Utrecht bekeken worden. Zo zijn hier voorzieningen te zien op het gebied van: het afschermen van ruimten tegen een teveel aan straling, het verbeteren van de waterkwaliteit etc. Eventueel kan er advies worden gegeven over het stralingsarm afstellen van de wifirouter, gebruik van de smartphone, het omgaan met de nieuwe slimme energiemeters en het omgaan met stoffen die vaak vrijkomen bij nieuwbouw (zoals formaldehyde gas). Allemaal maatregelen die zorgen voor een verbeterd binnenmilieu.

Kosten
De gezondheidscheck woning wordt u aangeboden voor slechts 95 euro inclusief btw. In de gemeente Utrecht komen hier geen bijkomende kosten bij. Voor hierbuiten geldt: reisuren: € 50,45 per uur incl. btw. Reiskosten per kilometer: € 0.35 incl. btw. Betalingswijze: contant inclusief een factuur. Voor bedrijven gelden aangepaste tarieven. De prijzen hiervoor worden – afhankelijk van de wensen - in overleg van tevoren bepaald en in een contract vastgelegd.






ISO 9001 en 14001 update



Vanaf september 2015 wordt de nieuwe wereldwijd geldende normen voor kwaliteits- en milieumanagement van kracht, de ISO 9001:2015 en ISO 14001:2015.

Vanuit het midden van het land kan TPS organisaties in het hele land - indien gewenst in company - ondersteunen met het up-to-date brengen van het ISO systeem naar de eisen van 2015.


De update zal zo beperkt mogelijk zijn en duidelijk te begrijpen, vanuit de jarenlange werkervaring die de eigenaar van Triple P Solutions als Lead Auditor ISO heeft opgedaan. Ook wat betreft de kosten kunt u rekenen op een schappelijk tarief, dat van te voren overeengekomen wordt..

Voor meer informatie over: ISO 9001 en 14001






Tweede MVO certificeringstraject gestart



Onlangs is Tripe P Solutions, voor het wereldwijd opererende Brand Energy & Infrastructure Services, begonnen met een begeleidings-traject naar de MVO Prestatieladder; de tweede opdracht in deze voor TPS. De eerste opdracht in deze werd uitgevoerd bij Royal Hoitsema Labels, die in een keer door de certificeringsaudit heen kwam.


BRAND wil op dit gebied de ‘lat hoog leggen’ en aantoonbaar naar de buitenwereld maken, wat de inspanningen op MVO gebied inhouden. Voorlopig wordt begonnen met de vestigingen in Nederland, eventueel kan het buitenland daarna volgen.

BRAND is actief in 32 landen en al decennia lang een gerenommeerde partner voor onder meer isolatie, access (steigerbouw, hoogwerkers, hefsteigers), tracing, fireproofing en offshore services. Brand Energy & Infrastructure Services werd in 1961 in Chicago opgericht als isolatiebedrijf. In de jaren 70 en 80 werden de activiteiten uitgebreid met steigerbouw. Door een verdere uitbreiding van het dienstenpakket groeide BRAND in de jaren 90 naar een multidisciplinaire organisatie. Voornamelijk in Noord-Amerika ontwikkelde BRAND zich tot een toonaangevende industriële dienstverlener.

Het laatste decennium is de organisatie sterk gegroeid. In november 2013 volgde de overname van Harsco Infrastructure, één van de divisies van Harsco Corporation. De nieuwe organisatie levert onder meer werkplekken op hoogte, preventief corrosieonderhoud, coaten, isoleren, brandwerend isoleren, fireproofing, mechanical services, ondersteuningen en bekistingen en aanvullende specialistische diensten. Deze services worden voornamelijk geleverd aan klanten in zes belangrijke marktsegmenten: Downstream (raffinage), Upstream (offshore en onshore), Midstream (opslag en transport), energie, industrie en infrastructuur.






BAIV B.V. haalt VCA certificaat



BAIV BV

Onlangs heeft een klant van TPS, BAIV B.V. het VCA* certificaat behaald. Het VCA systeem was door TPS ontworpen, en werd beoordeeld door TÜV Nord. De directie van BAIV was hiermee content.

Uit de mail van de algemeen directeur I.A. Rigter: ”de lead auditor van TÜV Nederland gaf aan zeer tevreden te zijn over onze methode en veiligheidscultuur. Ik ben uiteraard enorm trots op de geleverde prestatie en dankbaar voor de inspanningen die eenieder heeft gedaan om dit resultaat te bereiken. Wel gaf de auditor de heer Donders aan: binnenkort hebben jullie het certificaat, dan pas begint het echte werk!”






Milieuvergunning aanvraag voor Spoorwegmuseum


Spoorwegmuseum Het Nederlands spoorwegmuseum wil in Venlo in een spoorwegwerkplaats een aantal wagons gaan restaureren. Inmiddels is gebleken dat hiervoor een milieuvergunning nodig is.TPS is begonnen een dergelijke vergunning aan te vragen via het digitale Omgevingsloket Online (OLO).


In het verleden heeft het bedrijf hier veel ervaring mee opgedaan, en kent de ingangen aangaande het Besluit Algemene Inrichtingen Milieubeheer (BARIM) goed, inclusief overleg met het bevoegd gezag aangaande voorschriften en voorwaarden.
Hierbij is altijd het streven geweest, te komen tot een adequate milieuvergunning tegen zo laag mogelijke kosten, waarbij onnodige voorschriften worden voorkomen.






Minder kap in FSC percelen



Minder kap in FSC percelen

Door het gebruik van andere houtsoorten, wil FSC komen tot een verminderde kap in FSC percelen. Hiertoe is door Het LKTS consortium waar o.a. de houtbedrijven Van Dam, Dekker, Precious Woods en Wijma deel uitmaken, een onderzoek gestart.

Standaard wordt bij het kappen van bos volgens de FSC regels, een bosgebied verdeeld in 30 percelen waarbij per perceel slechts 2 bomen verwijderd mogen worden. Daarna gaat het perceel weer dicht om te herstellen.


Om voldoende hout te hebben van gewilde soorten als Merbau, Meranti, Azobé, moeten er veel percelen gekapt worden. Het gebruik van minder bekende houtsoorten in percelen, die dezelfde eigenschappen hebben, zal het aantal percelen dat gekapt wordt, terugbrengen.






Nieuwe website emvmeting.nu



Nieuwe website emvmeting.nu

Voor de activiteit straling meten, die al weer enige tijd door Triple P Solutions wordt uitgevoerd in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is een website online gegaan, www.emvmeting.nu.


Hierop valt naast gedetailleerde info over de meting en rapportage, veel meer te lezen over de problematiek zoals wetenschappelijk onderzoek, wet- en regelgeving en specifiek nieuws.
Tevens wordt aandacht besteed aan ervaringen van mensen met overmatige straling. De site zal de komende tijd uitgebreid worden.





PEFC advies


PEFC Logo De heer Rigter is al weer enige tijd actief als PEFC auditor voor SGS SSC, het tweede belangrijke keurmerk voor hout uit duurzame bossen en gecontroleerde bronnen.

Op basis daarvan is nu voldoende kennis aanwezig, om ook de begeleiding naar een PEFC-certificaat te verzorgen.





Advies over erfenissen, testamenten


Circulair ondernemen levert veel geld op!
Op verzoek van klanten, heeft Triple P Solutions de laatste tijd het advies over een het op een juiste manier uitvoeren van testamenten en het opstellen daarvan, opgepakt. Dit op basis van het feit, dat de oprichter van het bedrijf in het verleden ook rechten heeft gestudeerd. Inmiddels is er ook kennis in huis, van testamenten gebaseerd op het Engelse recht.






Circulair ondernemen levert veel geld op!


Circulair ondernemen levert veel geld op! Overstappen op een circulaire economie kan Nederland per jaar ruim € 7 miljard en 50.000 nieuwe banen opleveren (bron: TNO rapport juni 2013). Dit biedt mooie kansen voor ondernemers. Daarvoor moeten zij vaak wel hun Business model ingrijpend aanpassen (bron Rabobank Utrecht 7-04-'14). De verdiensten kunnen nog toenemen, indien de overheid de belasting van arbeid naar grondstoffen verschuift. Dit geeft tevens een sterke impuls aan zowel werkgelegenheid als het ontwerpen van echt duurzame goederen.





Nieuwe activiteit: CO2-Prestatieladder


CO2-prestatieladder Samen zorgen voor minder CO2


TP Solutions voert vanaf mei de begeleiding uit voor weer een nieuw managementsysteem: de CO2- Prestatieladder. Deze is bedoeld om de CO2- uitstoot van organisaties te verminderen. De grootste voordelen zijn fictieve kortingen bij aanbestedingen zoals bij Prorail en RWS; het in kaart brengen van de eigen CO2-uitstoot (o.a. wagenpark) en op basis hiervan maatregelen nemen om deze te verminderen. Voor meer info: zie www.skao.nl





MVO: Royal Hoitsema Labels op shirts FC Groningen


Energy Valley Topclub
Etikettenproducent Royal Hoitsema Labels (RHL), klant van Triple P Solutions, heeft een eervolle vermelding gekregen achterop de shirts van FC Groningen. RHL ontvangt deze prijs van de CleanCampagne, omdat zij op succesvolle wijze duurzaamheid een plek heeft weten te geven in haar hele bedrijfsvoering.
Royal Hoitsema Labels is een internationaal opererende producent van onder andere etiketten en wikkels voor verpakkingen van voornamelijk bier, tabak en zuivelproducten. Het bedrijf krijgt de naamsvermelding omdat zij veel maatregelen heeft genomen om haar bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten.

Zo is onder meer geïnvesteerd in een nieuw ketelhuis. Dit heeft ervoor gezorgd dat het energieverbruik drastisch is gedaald. Daarnaast is een nieuwe afvalinstallatie aangeschaft. Afval kan nu gescheiden worden ingezameld en beter worden hergebruikt. Het energiezuinige verlichtingssysteem zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing (55%) en CO₂-reductie (ca. 82.000 kg/jaar). Een en ander is uitgebreid gerapporteerd in een duurzaamheidsrapportage.

De CleanCampagne stimuleert het MKB hun bedrijf te verduurzamen. Deelnemende bedrijven krijgen actieve ondersteuning van een 'Clean Coach', onder meer met advies over energie- en kostenbesparing. Bij succesvolle inspanning kan het bedrijf via de bij de CleanCampagne aangesloten sportclubs FC Groningen, GasTerra Flames, NIC en Lycurgus, in aanmerking komen voor gratis publiciteit.






FSC Partner event 2014


FSC Partner event 2014


Op 30 januari is het FSC partnerevenement gehouden, bedoeld voor alle partners die FSC financieel ondersteunen. Tijdens het evenement werd o.a. info gegeven over 'the Borneo Initiative' en werd de FSC ketenaward uitgereikt aan 100 Hoog. Dit Rotterdamse woningbouwproject werd door de aanwezige FSC Partners uit drie genomineerden gekozen tot winnaar. De bij dit project betrokkenen zijn: Port Au Vin, Klunder Architecten, Houthandel van Dam Bunnik, Pontmeyer, Leegwater Houtbereiding en BAM Woningbouw Rotterdam.





STTC launch


European Sustainable Tropical Timber Coalition (EU STTC)

Op 6 november ging de European Sustainable Tropical Timber Coalition (EU STTC) officieel van start. Een internationale coalitie van bedrijven en overheden zal zich in gaan zetten om de inkoop en het gebruik van legaal en duurzaam geproduceerd hout wereldwijd te stimuleren.

Bij het initiatief zijn o.a betrokken: FSC International, ICLEI, IDH, Gemeente Amsterdam, Leicester City Council, NEPCON, ClientEarch, Kingfisher, ALEA, European Forest Institute, Praxis, Heijmans, Houthandel Wijma en BAM. De EU STTC heeft als doel binnen twee jaar tijd de Europese consumptie van tropisch hardhout met een duurzaamheidskeurmerk met 30% te verhogen. Daarbij wordt gestreefd naar het duurzaam beheer van 10 miljoen hectare tropisch bos in 2015. Triple P Solutions heeft op basis van ruime werkervaring op dit gebied, een aanbod gedaan om deze organisaties te ondersteunen bij de implementatie van deze doelstelling.





Noordhoff Uitgevers nu
FSC® gecertificeerd




Met taartjes voorzien van het FSC logo, heeft Noordhoff Uitgevers - de grootste uitgever van schoolboeken in ons land en ook de welbekende Bosatlas - onlangs gevierd dat het FSC certificaat is behaald. Dit met ondersteuning van Triple P Solutions en de interne duurzaamheidswerkgroep.

Al in 2011 hebben de drukkerijen van Noordhoff Uitgevers opdracht gekregen alleen op FSC-papier te drukken. En nu gaat Noordhoff een stap verder: de hele productketen is FSC gecertificeerd; van de leverancier van papier tot en met de uitgeverij. Met ingang van oktober 2013 zal het FSC-logo met het licentienummer op de nieuwe producten worden geplaatst.






RHL behaalt de MVO Prestatieladder


Foto links afkomstig van www.martinvanvelzen.nl. Logo rechts van de zg. 'MVO-Prestatieladder'. Illustratie afkomstig van http://www.hr.com/


Na een uitgebreid adviestraject verzorgd door TP Solutions, is Royal Hoitsema Labels in juni gecertificeerd voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, door middel van de MVO Prestatieladder niveau 3. Voor het traject zijn met behulp van een stagiaire sjablonen ontwikkelt, om deze norm makkelijk toe te passen.

Royal Hoitsema Labels (RHL) bedrukt al 350 jaar papieren labels in Groningen, onder andere de etiketten van de Heineken bierflessen. Voor deze activiteit is RHL de trotse eigenaar van het predicaat Koninklijk.

Door middel van de onafhankelijke controle van de certificerende instantie SGS SSC, maakt RHL aantoonbaar naar derde partijen, dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen werkelijk serieus neemt en deze in de praktijk toepast.





Auto op 'Groengas'


Foto Wim IJzendoorn, april 2013


Op maandag 8 april 2013 was de eigenaar van Triple P Solutions te gast bij Business Club Leidsche Rijn, die in het teken stond van duurzame mobiliteit. Hij mocht onder andere een proefrit maken in een duurzame groengas auto.

Logo groengas Groengas wordt geproduceerd uit onder meer zuiveringsslib dat na vergisting, wordt omgezet in biogas, afval van stortplaatsen. Andere bronnen zijn tuinafval en resten groente en fruit. Het heeft door bewerkingen dezelfde eigenschappen en kwaliteit als aardgas.

Naast de gasvormige variant (CNG) is er de vloeibare variant (LNG) met dezelfde eigenschappen als LPG. Hierop kunnen zelfs vrachtwagens rijden. Door CO2 uit biogas te halen, ontstaat groengas. CO2 kan weer vermarkt worden naar bijvoorbeeld de tuinbouw, frisdrankindustrie, drinkwaterbereiding en koelinstallaties.

Bij een groot aantal kilometers per jaar is het rijden op groen gas uiteindelijk goedkoper dan rijden het rijden op benzine of diesel. Dit vooral door de lage gasprijs. Ook komt het het ‘duurzaamheidsprofiel’ van een bedrijf ten goede. Voor meer info zie: www.groengas.nl en www.groengasmobiel.nl






Met TP Solutions naar FSC certificering & de EUTR



Drie voorbeelden van FSC logo's
Enige voorbeelden van FSC logo's: rechts een eerdere versie van het logo, toen nog gesproken werd over 'Mixed sources', in het midden een zogenaamd promotioneel logo, eigendom van Bouwcenter Nelemans en links een productlabel dat niet mag worden gebruikt omdat de licence code niet is ingevuld.

Eind februari 2013 behaalde het bedrijf Multiwal BV, een fabrikant van mobiele scheidingswanden met vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland, in een keer het FSC certificaat. Het hele traject heeft niet meer dan 3 maanden gekost.

Het succesvolle en snelle traject, had zeker te maken met kennis die Triple P Solutions (TP Solutions) in huis heeft. De Lead Auditor FSC - Maarten Rigter van TP Solutions - zet deze nu in ten behoeve van het advieswerk op dit gebied. Een uitzondering, omdat de meeste FSC adviseurs niet werkzaam zijn als FSC-auditor. Inmiddels zijn er meerdere bedrijven, waar ook een dermate voorspoedig FSC-certificering traject is doorgevoerd.

Het FSC certificaat kan er tevens voor zorgen, dat uw organisatie voldoet aan de eisen van de EUTR (EU Timber Regulation), Verordening EU Nr. 995/2010: de zg. Europese Houtverordening, voorschriften voor marktpartijen die zich met hout en houtproducten bezig houden. Deze regeling verbiedt het op de markt brengen van illegaal geoogst hout of houtproducten gemaakt uit dergelijk materiaal met ingang van 3 maart 2013. Het hout kan zowel van binnen als van buiten de EU komen. Meer informatie over deze verordening kunt u vinden via de site van de Europese Commissie.





Springtij festival; circulaire economie


Logo Springtij Festival, bron htt://springtijfestival.nl

Maarten Rigter van Triple P Solutions was aanwezig gedurende de volledige 4 dagen van het Springtij Festival in september 2012. Tijdens de conferentie was er volop aandacht voor de Circulaire Economie, een veelbelovend concept waarbij de huidige economie wordt omgebouwd naar een economie waarin geen afval meer zal zijn en alle restproducten zullen worden hergebruikt. Dit vereist een complete re-engineering van industriële processen en zal leiden tot een ander productiesysteem met veel nieuwe producten. Een systeem - indien goed en snel ingevoerd - dat Nederland weer koploper kan maken op het gebied van Duurzaamheid!
Maarten Rigter sprak hier o.a. met Günther Pauli, een van de vooraanstaande leden van de beweging die deze economie wil verwezenlijken, en was aanwezig bij een workshop over dit onderwerp gegeven door de Ellen MacArthur Foundation. Inmiddels heeft zijn bedrijf veel kennis over dit concept ontwikkeld. Meer hierover later deze week op het Engelstalige deel van deze website. Indien uw organisatie interesse heeft interne processen klaar te maken voor de Circulaire Economie, kunt u contact opnemen.





'Het sluiten van de kringloop'


Afbeelding links afkomstig van http://www.circle-economy.com/. Bron afbeelding rechts: http://geschiedenis24.nl

Op 14 en 15 november 2012 werd de conferentie 'Closing the Loop' gehouden over de circulaire economie. De locatie was het 'Inntel Hotel' te Zaandam. Maarten Rigter was hier als deelnemer aanwezig.

De conferentie is georganiseerd door Circle Economy, samen met onder meer P-Plus en MVO Nederland organiseerden deze conferentie. Robert-Jan Ogtrop, oprichter van Circle Economy, deed de kick-off meeting met een inspirerende rede.

De eerste dag van de conferentie was gericht op het integreren van duurzaamheid en gesloten kringloop-systemen in organisatie-modellen. Op de tweede dag legde men zich vooral toe op mode, textielindustrie en afval-management.

Meer lezen: Engelstalige samenvatting openingsspeech Robert Jan Ogtrop: deel I en deel II





Triple P Solutions partner van FSC Nederland


2012-5.png: foto van het moment in juni 2012 waarop het partnerschap van Triple P Solutions met FSC Nederland officieel werd. Deze foto stond in 2012 op de pagina "Triple P Solutions partner van FSC Nederland", op website van deze organisatie, http://www.fsc.nl/nieuws/triple-p-solutions-partner. Het Adviesbureau Triple P Solutions is sinds juni 2012 partner van FSC Nederland. Het bureau dat voorziet in duurzame oplossingen op het gebied van FSC, ISO, MVO prestatieladder, duurzaam inkopen en gezondheid is de 14e FSC partner in de categorie consultancy en de 321e partner binnen het FSC netwerk.

"Er zijn verschillende redenen waarom ik graag partner wil worden van FSC Nederland", vertelt Maarten Rigter, directeur van Triple P Solutions.

"Via het partnerschap wil ik namelijk graag het werk van FSC Nederland ondersteunen, omdat FSC in mijn ogen het beste keurmerk is om natuurlijke bossen te beschermen."





Compensatie afschaffing kilometervergoeding


2012-4.png: foto van Bas Roufs van een electrische auto dat wordt opgeladen bij de oplaadpaal aan de hoek  van de Van Humboldtstraat en de Willem van Noortplein, te Utrecht, mei 2012. Het kabinet heeft besloten de belastingvrije kilometervergoeding voor woon-werkverkeer te schrappen. Dit kan honderden tot duizenden euro's per jaar schelen (De Telegraaf, 28 april 2012).

Een mobiliteitsonderzoek door Triple P Solutions in het kader van een mobiliteitsscan, kan het financiële verlies compenseren. Dit door te kijken welke andere vormen van mobiliteit goedkoper zijn (startonderzoek kleine mobiliteitsvoucher), en deze vormen in te voeren in organisaties.(implementatieonderzoek grote voucher). Zowel het milieu als de portemonnee van de werknemer zijn hiermee gediend.





Aan de slag,
met de 'Mobiliteitsvoucher'


Bron http://www.agentschapnl.nl

Het Ministerie van Infrastructuur, Wonen en Milieu (I&M) heeft het programma 'Mobiliteitsvouchers' verlengd tot 20 december 2012. Het budget van het programma is met 2,5 miljoen opgehoogd van 5,5 miljoen naar 8 miljoen Euro. Voor het beschikbare budget geldt op is op.

Sinds 26 april 2011 staat Triple P Solutions op de lijst van de zg. 'mobiliteitssondernemingen' - na een screening door het Ministerie van I&M. Het Ministerie van Infrastructuur, Wonen en Milieu (I&M) heeft het programma Mobiliteitsvouchers verlengd tot 20 december 2012. Dit betekent dat alle aanvragen die na 1 december 2011 zijn ingediend alsnog in behandeling worden genomen. Het budget van het programma is met 2,5 miljoen opgehoogd van 5,5 miljoen naar 8 miljoen Euro. Voor het beschikbare budget geldt op is op.

Maarten Rigter is door het Agentschap NL erkend om deze regeling uit te voeren.

Slim werken en slim reizen, gewoon doen!
Bent u een werkgever en heeft u 25 tot maximaal 250 medewerkers? Dan kunt u gratis laten onderzoeken hoe uw medewerkers slimmer kunnen reizen en werken. U kunt hiervoor een kleine mobiliteitsvoucher aanvragen. Met deze voucher betaalt u een adviseur die een mobiliteitsscan maakt.

U kunt met een grote voucher ook een vergoeding krijgen (maximaal 2/3 van de kosten met een maximum van 4.500 Euro) voor advies bij de implementatie van de geadviseerde maatregelen. Met grote vouchers afgegeven na 1 december 2011 is het ook mogelijk subsidie te krijgen voor de kosten die nodig zijn bij de invoering van de geadviseerde maatregelen uit de mobiliteitsscan. Bijvoorbeeld: de kosten die gemaakt worden voor een probeerpool voor e-bikes of kosten die nodig zijn voor deelname aan de campagne rij 2 op 5. De kosten moeten wel daadwerkelijk zijn geadviseerd in de reeds uitgevoerde mobiliteitsscan.

Met slim reizen en slim werken is meer te behalen dan alleen winst. U kunt:

  • reiskosten verminderen
  • productiviteit verhogen
  • parkeerproblematiek rond uw bedrijf verkleinen
  • de werk-prive balans van uw medewerkers verbeteren



Brief van 26 april 2011 van het 'Agentschap NL' (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) met de erkenning van Maarten Rigter als 'Adviseur MKB-voucher'.

Machtiging Agentschap NL uitvoeren mobiliteitsvouchers





Website
gelanceerd


2012-2.png: Huidig logo van Triple P Solutions, zoals ontworpen door dhr. Armin Mnatsian, eigenaar van Acreacom, http://acreacom.nl/.

Triple P Solutions heeft een nieuw logo, met daarin de 3 P’s van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; People, Planet, Profit. Het bedrijf specialiseert zich in het leveren van oplossingen op deze gebieden. Problemen zijn voor ons uitdagingen!





'FSC Persoonscertificaat'


2012-1: FSC Persoonscertificaat, uitgereikt aan Maarten Rigter door SGS op 27 januari 2013.

Na een jaar studie heeft Maarten Rigter op 16 januari 2012 de opleiding FSC Lead Assessor - Chain of Custody afgerond: met goed gevolg.

De studie bestond uit o.a. een seminar in Zürich.

Ook praktijkgerichte audits onder begeleiding maakten deel uit van het programma.

Het certificaat is op 20 januari 2012 afgegeven.





FSC 'Chain of Custody'


2011-2: Grafische voorstelling van de 'chain of custody', afkomtig van http://jensenleisurefurniture.com/fsc-certified-wood In het kader van de zg. FSC Chain of Custody wordt het hout in de hele cyclus gevolgd: van de kap in het gecertificeerde bos tot aan het eindproduct bij de detailhandelaar.

De Chain of Custody speelt een essentiele rol in het voorkomen van vervuiling van de houtketen, dat wil zeggen: er wordt tegengegaan dat niet-duurzaam geproduceerd hout het FSC logo gaat dragen.